Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

16. 01. 2018. 14:15 >> 18:35
88

DAČIĆ OCIJENIO

Srbi u CG imaju sva prava

Odnosi Crne Gore i Srbije odlični su i osnaženi zajedničkim evropskim ciljevima, ocijenili su nakon sastanka šefovi diplomatija dvije države Srđan Darmanović i Ivica Dačić. Dačić je kazao da nema podatke o pokušaju terorističkog napada u Crnoj Gori, te da se Srbija neće miješati u unutrašnja pitanja Crne Gore. Saopštio je i da Srbi u Crnoj Gori imaju sva prava, kao i Crnogorci u Srbiji.

Darmanović je kazao da su odnosi Crne Gore i Srbije osnaženi zajedničkim EU ciljevima i potrebom da region bude stabilan.

“Dačiću sam čestitao napredak Srbije na EU putu i izrazio spremnost Vlade Crne Gore da budemo i dalje pouzdani partneri”, kazao je Darmanović. On je naveo da ohrabruju poruke iz Brisela, te da će 2018. biti ključna za Balkan. “Redoslijed predsjedavanja povoljan je za nas jer nakon Bugarske dolazi Austrija”, kazao je Darmanović.

Darmanović je kazao i da će premijerka Srbije Ana Brnabić narednog mjeseca posjeti Crnu Goru. Dačić je saopštio da je napravljen pomak u odnosima Crne Gore i Srbije u posljednjih pet - šest godina.

“Želimo da se naši odnosi razvijaju u svim oblastina, političim i ekonomskim, naša spoljnotrgovinska razmjena je visoka, jer smo mi ovdje najbliži jedni drugima”, poručio je šef srpske diplomatije.

Dačić je očekuje da će region u bliskoj budućnosti postati dio EU, ali se zalaže i za pristupanje po zaslugama.

"Bez obzira što podržavamo sve zemlje na EU putu moram da kažem da svi treba da "stižu" kako budu napredovali", poručio je Dačić.

Šef srpske diplomatije kazao je da je ta država zainteresovana i za prava srpskog naroda u Crnoj Gori, ali se ne miješa u unutrašnja pitanja susjeda.

"Mi smo zainteresovani za prava srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori i mi se ne miješamo u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori. Mi podržavamo da se razgovara o tim pitanjima koja se odnose na pitanja jezika, kulturnog identiteta, pisma zastupljenosti Srba u državnim organima. Međutim naši interesi nemaju veze sa unutrašnjim radom Crne Gore. Kojim putem će Crna Gora ići i ko će vladati je pitanje na koje treba da odgovore građani Crne Gore. Srbin u Podgorici isto kao i Crnogorac u Beogradu uživa sva najveća prava”, kazao je Dačić.

Na pitanje novinara da li ima podatke da je BIA dostavila informacije crnogorskom tužilaštvu za slučaj pokušaja terorizma na dan izbora 16. oktobra prošle godine, Dačić je kazao da ne raspolaže tim podacima i da nije više ministar unutrašnjih poslova.

"Srbija ne želi da se iko miješa u njena posla, niti će se ona miješati u tuđa", poručio je Dačić.

 

Пратите нас на

Коментари88

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније