Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

17. 01. 2018. 16:05   >>  15:42 11

SASTANAK SA OEBS-OM

DF: Nema uslova za demokratske izbore

Ambijent uoči predstojećih predsjedničkih izbora nije povoljan, jer vladajuća partija nije otklonila prepreke da oni budu fer i demokratski, saopštili su članovi DF-a na sastanku da predstavnicima misije OSCE/ODIHR- a.

Sa predstavnicima OSCE/ODIHR- a sastali su se poslanici DF-a, Milutin Đukanović, Branka Bošnjak i Predrag Bulatović.

Iz DF-a su, saopštili da je vlast, uoči izbora, pojačala partijsko prisustvo i uticaj u svim državnim strukturama sa ciljem, kako navode, još jedne grube zloupotrebe državnih resursa.

„Dodatno su preduzeli nezakonite i brutalne aktivnosti za smjenu članova javnog servisa RTCG, kako bi izvršili kompletne kadrovske promjene i ovaj medij stavili u funkciju vladajuće partije. U ovom trenutku dodatno je podijeljena politička scena i povećane su tenzije, što može značajno nepovoljno uticati na sve aspekte predstojećih izbora“, poručili su iz DF-a.

Povodom preporuka OSCE/ODIHR iz janura 2017. godini predstavnici DF-a su detaljno upoznali njihove predstavnike sa svim slabostima izbornog zakonodavstva, te posljednjim, kako navode, jednostranim izmjenama koje su pripremili i usvojili predstavnici vladajuće većine.

„Predstavnici DF-a su izrazili nezadovoljstvo ulogom OEBS-a, odnosno posmatračke misije OSCE/ODIHR u praćenju izbora koji su održani 16. oktobra 2016. godine, kao i sa sačinjenim konačnim izvještajem“, navodi se u saopštenju.

DF smatra da je taj izvještaj neobjektivan i pristrasan i da, kako poručuju, služi za pokrivanje brojnih neregularnosti DPS-a, kako prije samih izbora, tako i na dan izbora.

„Posebno se to odnosi na neuočavanje montiranog državnog udara, koji je imao za cilj da DPS održi na vlasti, da ubrza prijem Crne Gore u NATO, a kasnije i brutalan politički, državni i sudski progon DF-a i njegovih lidera. Šta više, OEBS je u svom izvještaju sva ova pitanja, relativizovao ili ignorisao. Nedopustivo su se bavili i pitanjima političke sadržine o toku kampanje i uz to utvrđivali potpuno pogrešne ocjene“, poručuju iz DF-a.

Predstavnike OSCE/ODIHR- a su upoznali sa, kako ističu, progonom DF-a i njihovih lidera.

„Progon se vrši kroz montirane procese tzv. državni udar i tzv. pranje novca“, stoji u saopštenju DF-a.  Zbog svega toga su, kako kažu bili prinuđeni da se vrati u Parlament s punim kapacitetom.

„DF je ostao privržen ideji zajedničkih protesta sa ostatkom opozicije, jer je to jedini način da se izdejstvuju fer i slobodni izbori, kroz izmjenu cjelokupnog izbornog zakonodavstva uz formiranje prelazne Vlade po sistemu koministara koja bi dovela do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora“, poručuju iz DF-a.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније