Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

18. 01. 2018. 10:24   >>  19:36 6

ISTRAŽIVANJE

Za EU 81 odsto građana

Skoro 81 odsto građana Crne Gore na eventualnom referendumu o pristupanju Evropskoj uniji, zaokružilo bi "DA". To je pokazalo istraživanja agencije Defakto o percepcijama javnosti i komuniciranju procesa evropske integracije. Pozitivan stav prema Evropskoj uniji ima 63,7 odsto građana.

Istraživanje je pokazalo i da u Crnoj Gori postoji stabilan trend podrške članstvu u EU.

"Uvijek smo imali stabilan trend oko 75% onih koji bi na referendumu glasalali za članstvo u EU. Danas je imamo porast i čak 80,9% stanovništva bi na tom referendumu glasalo za ulazak u EU", kazao je ministar evropskih integracija Aleksandar Andrija Pejović.

 

Pejović je kazao i da je u kontekstu informisanja važno objasniti tempo i ritam napredovanja.

"Podatak da je više od 70 odsto građana informisano pokazuje da aktivnosti Vlade, Skupštine, Zajednice opština, NVO, ali i svih djelova društva daju rezultate i da imamo visok nivo poznavanja EU", kazao je Pejović.

Povećao se i broj građana koji vjeruju da će Crna Gora, nezavisno od njhovog mišljenja, postati dio Evropske unije, pa on sada iznosi 69.4%.

„Ovo je indikator toga u kojoj ste mjeri iskomunicirali šta je strateški cilj Crne Gore. Dakle, strateški cilj Crne gore je ulazak u Evropsku uniju i kao što vidite da je ljudima to jasno. Bez obzira da li im se to sviđa građani su svjesni da je ulazak u EU budućnost Crne Gore. Ako bih trebala da biram podatak koji je napozitivniji, ja bih odabrala ovaj podatak,“ kazala je autorka istaživanja, Olivera Komar.

Gotovo svaki drugi građanin (46,7%) smatra da je Evropska unija najveći donator Crnoj Gori.

Kao glavne razloge za podržku ulaska Crne Gore u EU građani navode: stabilnost, bolji kvalitet života i mogućnost putovanja. Sa duge strane, oni koji ne podržavaju ulazak, kao glavne razloge navode krizu u EU i izbjegličku krizu.

Građani pozitivno percipiraju uticaj Evropske unije, pa 63.9% smatra da je podrška EU Crnoj Gori pozitivan faktor, dok je kao negativan faktor vidi 29.7% populacije. Sa tim u vezi, broj građana koji smatra da bi ulazak u Evropsku uniju koristio Crnoj Gori (58.5%) je 3.5 puta veći od onih koji misle da bi škodio (17.3%).

Istraživanje javnog mnjenja sprovela je agencija Defakto u novembru i decembru 2017. godine na uzorku od 1008 ispitanika za potrebe Delegacije EU u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније