Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

18. 01. 2018. 12:03   >>  13:18 7

SDP SA OEBS-OM

Nema volje za fer i slobodne izbore

Evidentno je da ne postoji politička volja vlasti da izbore učini fer i slobodnim, već da se iz izbora u izbore dodatno razrađuju mehanizmi raznih zloupotreba, saopštili su funkcioneri SDP-a, na sastanku da predstavnicima OEBS/ODIHR-a, Ričardom Lapinom i Tamarom Otiašvili.

Potpredsjednik SDP-a Raško Konjević i član Predsjedništva Ivan Vujović prenijeli su predstavnicima OEBS/ODIHR zabrinutost te partije, zbog daljeg pogoršanja stanja izbornog ambijenta u Crnoj Gori i produbljivanja nepovjerenja u izborni proces.

"Vlast ne preza ni od upotrebe fizičkog nasilja kao što je bio slučaj na nedavno održanim lokalnim izborima", saopštili su predstavnici SDP-a.

Posebno brutalan slučaj je, kako navodi SDP, nedavno "protivzakonito i antidemokratsko smjenjivanje članova Savjeta RTCG i Agencije za elektronske medije, kako bi se povratila DPS partijska kontrola nad Javnim servisom".

Konjević i Vujović su naglasili da su tim povodom protestovali visoki međunarodni zvaničnici, Komesar Han, Reporteri bez granica, iskazujući nezadovoljstvo akcijom čiji je cilj ugrožavanje uredničke nezavinosti i gušenje slobode medija.

"Ovim činom DPS je pokazao kako vidi nezavisne i profesionalne institucije, direktno se oglušujući o zahtjeve naših medjunaodnih partnera i imperativnih obaveza iz procesa EU integracija", saopšteno je iz SDP-a.

Konjević i Vujović su naveli da postojeće institucije zadužene za organizaciju izbora nijesu nezavisne, već, kako su kazali, partijski pristrasne pa kao takve ne mogu biti garancija slobodnih izbora.

"Nastupajući izbori će imati i formalnu manjkavost, jer će biti sprovedeni bez prethodnog usvajanja svih OEBS preporuka, zbog čega se otvara prostor za njihovo osporavanje, kako je nedavno upozorio šef EU Delegacije u Crnoj Gori", saopštio je SDP.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније