Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

19. 01. 2018. 08:26   >>  08:01 3

HAN VJERUJE

Novi talas proširenja 2025.

Komesar za proširenje EU Johanes Han rekao je da je 2025. realan cilj za novi talas proširenja, kao i da su u ovom momentu Crna Gora i Srbija najdalje odmakle.

Kako je rekao, to ne znači da će sigurno te dvije zemlje biti prve koje će "proći cilj".

"Ima još mnogo da se radi", rekao je Han za austrijsku agenciju APA.

"To je indikativan rok i sasvim moguć rok, ukoliko kandidati ubrzaju svoj put ka Evropskoj uniji. Ako neko želi u Uniju 2025. onda mora da završi pregovore do 2023. godine", rekao je on.

Han je istakao da je glavno pitanje u "domaćem zadatku" za sve zemlje kandidate "kako živjeti uz vladavinu prava", a drugo je pitanje granica.

"Svakako nećemo prihvatiti zemlje koje imaju otvorena pitanja sa susjedima. Sukobi oko granica kakve imaju Slovenija i Hrvatska više neće postojati u Uniji. Naravno, Srbija mora da riješi prvo pitanje Kosova, a tu su otvorena pitanja Srbije i Hrvatske, Crne Gore i Kosova, Albanije i Grčke", rekao je Han.

Han je istakao i da je važno da kandidati pokažu poštovanje evropskih vrijednosti, pa je, ne imenujući zemlje, istakao da postoje one koje su iskazale značajnu solidarnost oko migrantske krize.

"Evropa ne može da se posmatra kao bankomat. Stvaranje regionalne ekonomske zajednice na Zapadnom Balkanu, za šta postoje inicijative, nije problem za nastavak integracija, već upravo značajan aspekt budućeg zajedničkog EU tržišta", rekao je Han.

Komesar je istakao da zbog svega navedenog očekuje da se u maju, na Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji, potvrdi evropska perspektiva regiona.

"Biće potvrđeni i zahtjevi koje ima Evropska unija. EU takođe mora da nastavi da pruža informacije i edukuje građane, zato što znamo da nema prave euforije među građanima oko proširenja", rekao je Han.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније