Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 01. 2018. 22:20 >> 21:52
8

PETICIJA CPC

Potpisali Brajović, Abazović, Krivokapić...

Iz Crnogorske pravoslavne crkve je večeras saopšteno da su Peticiju za poništenje, kako se navodi, svih nezakonitih upisa SPC nad crnogorskim manastirima i crkvama i njihovo vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori, potpisali lideri više partija.

Među njima su, kako navode, i predsjednik Parlamenta i SD Ivan Brajović, kao i predsjednici većeg broja parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka: Ranko Krivokapić - SDP, Dritan Abazović - URA, Andrija Popovoć - Liberalna partija, Dragan Ivančević - Crnogorska i mnogi drugi ugledni građani, profesori, akademici.

"Već nakon sedam dana od početka potpisivanja elektrinske Peticije, koju je pokrenuo Vesko Karadžić iz Udruženja Crnogoraca Kanade, i ova dva dana potpisivanja uz ličnu kartu po crnogorakim gradovima, peticiji je pristupilo ukupno blizu 3000 građana.. Javnost je upoznata da je Crnogorska pravoslavna crkva otvorila prostorije svojih crkvenih opština za potpisivanje, a od ponedjeljka će i Crnogorska otvoriti svoje službene prostorije u Budvi, Cetinju, Podgorici i Bijelom Polju, svakim radnim danim od 10 do 12h za sva zainteresovana lica koja žele da pristupe peticiji. Peticija traje do 28. februara, nakon čega će se uputiti državnim organima na razmatranje kada počinje i redovno proljećno zasijedanje Skupštine.", navode iz CPC.

Dodaju kako su neuspjele sve "insinuacije i uvrede koje dolaze od strane SPC i medija koji oni kontrolišu, a koje lažima i podmetanjima pokušaju da tu legitimnu demokratsku inicijativu dezavuišu i osujete".

"Podsjećamo da je i Uprava za nekretnine na inicijativu našeg pravnog tima obećala da će formirati nezavisnu ekspertsku grupu koja bi sprovela analizu upisa eparhija Srpske crkve nad manastirima i crkvama u Crnoj Gori. Postoji procedura tkz. obnova katastra, predviđena članom 71. Zakona o drzavnom premjeru i katastru, kada državni organ po službenoj dužnosti može da sprovede reviziju upisa. Jasno je da bi obnova katastra dokazala da je tkz "MPC SPC", koja nije registrovana kao vjerska zajednica u Crnoj Gori, upisana bez ikakvog pravnog osnova i dokumentacije na više od 70 odsto objekata, i da će se takav upis poništiti.", tvrde u CPC.

Peticija je, kako poručuju, jasno izražena volja građana da se napokon zaokruži nacionalni identitet i učvrsti nezavisnost, obnovljena na referendumu 21.maja 2006 godine.

"Napokon da se stane na put bahatom govoru mržnje i podjela, da prestane negiranje svega crnogorskog i da se naše crkve i manastiri koji su gradili naši đedovi vrate Crnoj Gori u naslijeđe.", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније