Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

21. 01. 2018. 17:13 >> 16:39
12

DEMOKRATE ULCINJ

Mladi odlaze, jer je kultura nerazvijena

Nosilac liste Demokrata na izborima u Ulcinju, Miloš Kopitović, smatra da je nedovoljno razvijena kultura jedan od razloga odlaska mladih iz najjužnije crnogorske opštine.

 

Kopitović ocjenjuje da nedostatak kulturne infrastrukture, prije svega pozorišta, bioskopa i muzeja, ali i kulturnih manifestacija, dovodi do degradacije socijalnog života mladih, ujedno ih demotivišući da ostanu u rodonom gradu.

"Kako država, tako i svaka opština, pa i Ulcinj mora voditi aktivnu kulturnu politiku. Ako znamo da kultura podrazumijeva i slobodu mišljenja, kulturu ophođenja, moralnu i duhovnu ravnotežu jasno je koliko je kultura zapravo važan činilac u životu mladih i uopšte bitan činilac razvoja jedne opštine", rekao je Kopitović.

Saopštio je i da se Demokrate zalažu za razvoj i slobodu kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, posebno kroz podršku svim amaterskim kulturnim društvima koja okupljaju i njeguju talenat i čuvaju kulturno nasljeđe grada Ulcinja.

"Drugim riječima, mora se uložiti adekvatan napor da se stimuliše i pruži podrška mladim talentima u njihovom radu. Ulcinj je grad plaža, mora i maslina, pa je potrebno iskoristiti te potencijale i promovisati ih na pravi način. U tom smislu, predlažemo povezivanje institucija kulture sa određenim društvenim djelatnostima i institucijama u turizmu. Organizovati manifestaciju pod nazivom 'Maslinijada Ulcinj', u cilju da postane tradicionalna fešta, gdje će Ulcinjani imati priliku da pokažu svoje znanje, vještine i proizvode. Posebnu šansu za ravoj kulture u Ulcinju predstavalja Stari grad, odnosno oživljavanje kulturne baštine u istom", rekao je on.

Smatra i da bi kino sala "definitivno bila dugo iščekivano i popularno kulturno osvježenje za građane Ulcinja".

"U vezi sa tim treba podstaći, a posebno u ljetnoj sezoni,  organizovanje kulturnih manifestacija kao što su otvoreno pozorište, ljetnji teatar, književne večeri i muzički festivali. Kultura kao skup vrijednosti, zajedno sa turizmom, može afirmisati opštinu Ulcinj u međunarodnim okvirima i zato Opština mora biti servis i podrška kulturnim stvaraocima", zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније