Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

03. 02. 2018. 13:50 >> 14:07
51

VULIN POZVAO

CG da se uzdrži od slanja oficira na Kosovo

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin zatražio je da Crna Gora ne šalje oficire na Kosovo jer o tome nije pitala Srbiju, i jer će time ugroziti odnose s njom, kao i stabilnost Balkana.

Savjet za odbranu i bezbjednost Crne Gore je utvrdio predlog Odluke o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u misiji KFOR na Kosovu. Predviđeno je angažovanje dva štabna oficira, od kojih će jedan biti u Komandi misije u Prištini, a drugi u Regionalnoj komandi misije u Skoplju.

"Zaista bih zamolio da se uzdrže od toga, da ne rade takve poteze, a da ne pitaju Srbiju. Ako to budu uradili sigurno neće pomoći ni dijalogu, ni stabilizaciji na našem prostoru, ni poboljšavanju odnosa sa državom Srbijom", kazao je Vulin.

Savjet za odbranu i bezbjednost Crne Gore je u petak utvrdio predloge odluka o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnu misiju u Avganistanu i dva štabna oficira u misiji KFOR na Kosovu.

"Ja bih najljepše zamolio crnogorsku državu i crnogorsko Ministarstvo odbrane da još jednom razmisli i da ne šalje vojsku na Kosovo i Metohiju", izjavio je Vulin tokom posjete Bačkoj Topoli, odgovarajući na novinarsko pitanje.

Oni vrlo dobro znaju, dodao je srpski ministar odbrane, da je Kosovo i Metohija dio države Srbije po rezoluciji UN 1244.

"Podsjetiću ih da su za vrijeme NATO agresije bili dio iste države i da su i građani Crne Gore bili ubijani od potpuno istog agresora", rekao je Vulin.

Vojni analitičar Aleksandar Radić je sinoć u izjavi za Televiziju Crne Gore ocijenio da učešće crnogorskih oficira u misiji KFOR na Kosovu ne bi predstavljalo problem u odnosima Crne Gore i Srbije zato što je misija Kfora "jedini realan faktor bezbjednosti i stabilizacije".

Radić je rekao da je u opredjeljenju Crne Gore, kao i drugih država regiona da učestvuju u međunarodnim misijama, "važan faktor savezništva" s NATO jer "male zemlje Balkana nemaju šta da ponude velikim silama", te je to njihovo učešće "jedan od načina da se premosti raskorak u resursima" NATO.

Пратите нас на

Коментари51

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније