Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

03. 02. 2018. 15:59   >>  16:03

PREDLOG VLADAJUĆIH POSLANIKA

Opštine da podstiču zapošljavanje mladih

Poslanici vladajuće koalicije predložili su dopune Zakona o mladima, na osnovu kojih će opštine donositi programe podsticanja zapošljavanja mladih i obezbjeđivati novac za fiansiranje, odnosno sufinansiranje programa.

Poslodavac, koji je partner na programu, biće u obavezi da obezbijedi najmanje isti iznos sredstava.

Za lica koja su angažovana, za period od godinu, poslodavac neće plaćati doprinos za obavezno socijalno osiguranje na zarade (doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, za zadravstveno i za osiguranje od nezaposlenosti), doprinos za Fond rada, porez na dohodak fizičkih lica i prirez porezu na dohodak fizickih lica.

Korisnici programa mogu biti crnogorski državljani.

Preduzetništvo, kako se navodi, ne može u potpunosti eliminisati problem nezaposlenosti mladih, ali moze biti dio rješenja.

„Iz ovih razloga potrebno je veći akcenat staviti na rad opština, koje bi napraviti odgovarajući program sa mjerama podrške, uzimajući u obzir ukupni ekonomski, društveni i kultumi kontekst, kao i pojedinačne specificnosti opština koje se odnose na pojedine kategorije nezaposlenih, njihovu školsku spremu, godine, sposobnosti“, kaže se u obrazloženju.

Ocjenjuje se da je najefektnije rješenje da opštine donose odgovarajuće programe sa mjerama podrške, jer svaka opština najbolje poznaje lokalne prilike.

„Inicijativa sa tog nivoa može značajno unaprijediti uslove za bolje pozicioniranje mladih na tržištu rada od razvoja preduzetništva do zapošljavanja najranjivijih kategorija“, kaže se u predloženom zakonu.

Navodi se da svaka opština treba da prepozna mjere u programu koje odgovaraju lokalnim prilikama i koje mogu da zadovolje potrebe mladih i način kako da im pomogne da te potrebe ostvare.

Mladi zaslužuju, kako se ističe, da im se pruže povjerenje i podrška u prepoznavanju pravih prilika i zato je zadatak opštine da podstakne zajednicu i kreira bolje šanse za zapošljavanje mladih.

"Mladima se omogućava da prođu obuke, stiču odgovarajuća znanja kako bi bili spremniji da sami dođu do posla a onim koji imaju dobre poslovne ideje da se otisnu u preduzetništvo“, kaže se u obrazloženju.

Dopune zakona o mladima predložili su poslanici Bogdan Fatić, Luiđ Škrelja, Petar Ivanović, Genci Nimanbegu, Andrija Popović, Mićo Orlandić, Ervin Ibrahimović, Nikola Rakočević, Aleksandra Vuković, Mlhailo Anđušić, Miloš Nikolič, Danijel Živković i Marta Šćepanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније