Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 02. 2018. 18:14   >>  10. 02. 2018. 09:14 4

HAN POSLANICIMA

Brzina puta zavisi od rezultata

Crna Gora može do 2025. postati članica Evropske unije, ali do tada mora ostvariti rezultate u oblasti vladavine prava, poručio je evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Han je, u obraćanju članovima Odbora za evropske integracije i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, kao i predstavnicima nevladinog sektora, naglasio da dužina pregovora zavisi od rezultata reformi i primjene vladavine prava.

Ocijenio je da Strategija eu definiše put kako bi se Crna Gora mogla pripremiti da postane članica do 2025. Država Crna Gora sada ima jedinstvenu priliku da iskoristi tu perspektivu, poručio je komesar.

"Da budemo jasni, ova perspektiva je izuzetno ambiciozna.Da li ćete to ostvariti, zavisiće u potpunosti od objektivnih zasluga i ostvarenih rezultata.Naša strategija daje ovom parlamentu i civilnom društvu u Crnoj Gori mogućnost da izvrše pozitivan pritisak na Vladu da ostvari napredak u određenim oblastima", poručio je Han poslanicima crnogorskog parlamenta.

"Ako želite da budete članica EU do 2025. to znači da onda morate završiti pregovore do 2023. Ipak, vaš cilj jeste ostvariv u bliskoj budućnosti", rekao je komesar.

Han je ocijenio da crnogorski lideri moraju preuzeti odgovornost da, na odlučan način, realizuju evropsku perspektivu.

Mora, kako je poručio, postojati nulta tolerancija za korupciju i organizovani kriminal, pranje novca i trgovinu ljudima. Ne smije biti miješanja u slobodu medija i izražavanja, navodi Han.

"U tom kontekstu, što se tiče Javnog servisa, moram reći da Skupština sada ima mogućnost da zaštiti slobodu izražavanja i nezavisnost medija, kao jednog od stubova demokratije. Dakle, ne postoji ograničenje brzine na ovom autoputu ka članstvu, ali sigurno kvalitet ima veći značaj od brzine", poručio je Han.

On je ocijenio da Crnogorci žele i zaslužuju nezavisno sudstvo i efikasnu i transparentnu javnu upravu.

"Mi smo popločali put ka EU, a sada je na Crnoj Gori da taj put pređe. Da bi se ovaj ambiciozni scenario pretočio u javnost mora se djelovati odmah", kazao je Han.

Hana pitali poslanici i nvo sektor

Pitanja evropskom komesaru su postavili predstavnici i vlasti i opozicije, kao i nevladinog sektora.

Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja imao je pitanje za Hana u vezi dešavanja oko Javnog servisa.

"Prije nekoliko dana vam je nazovi građanska opozicija uputila pismo da zaustavite, kako kažu, DPS u nepravednim procesima prema članovima Savjeta RTCG. Kako ocjenjujete to što se dešava sada i kako ste na to gledali prošle godine kada su, kako uslov za izbore, tražili da se smijeni cijelo tadašnje rukovodstvo RTCG?," pitao je Škrelja.

 

Daliborka Uljarević, iz Centra za građansko obrazovanje, pitala je Hana "kako ocjenjuje današnju najavu predstavnika vladajuće strukture da neće poštovati odluke suda i da će tako narušiti nezavisnost Javnog servisa".

Han je odgovorio da je pitanje RTCG-a vrlo ozbiljno, ne samo u Crnoj Gori već i čitavom regionu i šire.

"Nijesam upoznat da u bilo kojoj zemlji imamo savršen sistem. Postoje dobri i manje i dobri elementi, ali je od presudnog značaja da se garantuje da novinari i urednici budu nezavisni i da im se obezbijedi novac. To zavisi od pregovora u zemlji i to je oblast gdje mi možemo dati primjer iz drugih zemalja, ali na kraju vi treba da nađete rješenje koje opet treba da bude zasnovano na tome da novinar svoj posao radi bez bilo kakvog miješanja", ocijenio je Han. 

Komesar je kazao da se presude suda moraju poštovati i primjeniti, "bez obzira da li se slažete sa presudom."

Ponovio je kako Brisel neće prihvatiti nove države članice koje imaju otvorena pitanja sa susjedima.

Han je, odgovarajući na pitanja poslanika, ponovio da bi ostatak opozicije trebalo da se vrati u parlament jer, kako je rekao, politička debata treba da se prije svega vodi u parlamentu.

"To ne podrazumijeva odstupanje od vaših principa i stavova, već  je bolje za debatu i razmjenu stavova da budete u parlamentu i kroz tu debatu treba donositi političke odluke", poručio je Han opoziciji.

Poslanik Demokratskog fronta, Branko Radulović, kazao je da je Crna Gora zemlja zarobljenih institucija.

"Mi znamo da promjena stanja u ovoj zemlji zavisi prvenstveno od nas, ali zavisi i od Vas. Kada ćete Crnu Goru početi da gledate otvorenim očima?", pitao je Radulović Hana. 

Njegov kolega, Slaven Radunović, ocijenio je da je postupanje Agencije za sprečavanje korupcije, primjer kako funkcionišu institucije u Crnoj Gori, odnosno koliko su pod uticajem Vlade i premijera.

Šef diplomatije, Srđan Darmanović, ocijenio je da Strategija EU ima poseban značaj kako za CG tako i za region Zapadnog Balkana.

"Po prvi put se potvrđuje stav EU da proširenje ostaje zasnovano na individualnim zaslugama. Davanjem konkretnih smjernica Strategija šalje jasnu poruku državama da imaju istorijsku priliku", rekao je Darmanović.

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, poručio je kako je Crna Gora, prvi put, dobila vremensku perspektivu u kojoj može pristupiti EU.

Predsjednik Odbora za evropske integracije, Andrijan Vuksanović, kazao je da je Crna Gora spremna da institucionalizuje evropske vrijednosti.

Predsjednik skupštinskog odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Andrija Nikolić, kazao je da Strategiju doživljava kao podsticaj za Crnu Goru da dovrši proces socijalne, političke i ekonomske transformacije.

"Siguran sam da će Crna Gora isuniti svoje obaveze i prije roka navedenog u strategiji. To nam je državni prioritet", rekao je Nikolić.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније