Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

13. 02. 2018. 13:13 >> 13:13
1

ZAJEDNIČKA BEZBJEDNOST

Stoltenberg: Ključna poštena podjela tereta

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg kazao je da je za zajedničku bezbjednost ključna poštena podjela tereta.

"Nakon godina opadanja, od 2014. zabilježili smo tri godine rasta među evropskim saveznicama i Kanadi na troškove odbrane. Samo tri saveznice su 2014. trošile dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ili više na odbranu", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sjutrašnjeg sastanka ministara obrane zemalja članica NATO, prenosi Mina.

To je treći sastanak na nivou ministara odbrane na kojem Crna Gora učestvuje kao punopravna članica.

Sastanku će prisustvovati crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković.

Teme o kojima će biti raspravljano na sastanku su nuklearno planiranje, komandna struktura NATO-a, saradnja sa Evropskom unijom (EU).

Stoltenberg je na konferenciji kazao da se ove godine očekuje da osam saveznica troši dva ili više odsto BDP-a na odbranu.

"A do 2024. očekujemo najmanje 15 saveznica da potroše dva odsto BDP ili više na odbranu. Ovo je značajan napredak i dobar početak. Međutim, i dalje imamo još mnogo posla po ovom pitanju," kazao je Stoltenberg.

On je rekao da komanda ima glavnu ulogu u krizama i konfliktu.

"Kako bi se postarali da naših 29 država djeluje kao jedna - brzo i efektno, očekujem da ćemo se dogovoriti o uspostavljanju nove Komande združenih snaga za Atlantik", naveo je Stoltenberg.

Kad se bude raspravljalo o saradnji sa EU sastanku će prisustvovati i visoka predstavnice EU Federika Mogerini i predstavnici vlada Švedske i Finske.

Stoltenberg je pozvao evropske saveznice da više novca ulože u odbranu, napominjući da je 90 odsto članica EU istovremeno i članica NATO.

On je objasnio da će na sastanku razgovarati o planovima EU u odbrani, saradnji Unije i NATO-a i jačanju trening centra Alijanse u Iraku.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније