Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

13. 02. 2018. 20:01   >>  20:09 1

SJEDNICA SKUPŠTINE

Od Zakona o strancima do incidenta

Na dnevnom redu Skupštine, danas je bilo 12 prijedloga zakona, ali je poslanicima najviše pažnje privukao Zakon o strancima. Dok u Vladi tvrde da on do tančina definiše status stranaca u Crnoj Gori, u DF-u misle da je to jedan od načina da se strancima omogući pravo glasa, što resorni ministar demantuje. Tokom raspreve došlo je i to manjeg incidenta.

 

Prijedlog zakona o strancima kvalitetno uređuje pitanja koja se odnose na ulazak, izlazak te kretanje i boravak stranaca u Crnoj Gori. To je poslanicima kazao ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

„Novina u ovom zakonu je mogućnost odobravanja boravka strancu nezavisno od boravka lica sa kojim se spaja, posebno u slučajevima prestanka braka ili smrti takozvano pravo stranca na autonomni boravak u Crnoj Gori“, kazao je Nuhodžić.

Ministar tvrdi i da je zakon usklađen sa evropskim. Za poslanike opozicije, to je međutim sporno, jer smatraju da je to urađeno, kako bi se i strancima omogućilo pravo glasa.

„Naši građani koji žive u inostranstvu ovdje zadržavaju prebivalište, što je protivno zakonima i propisima EU, a niko ne može da ima dva prebivališta“, kazao je Slaven Radunović, iz DF-a.

Iz DPS-a takve tvrdnje odbacuju.

„Mislim da ovaj zakon, kao pravnik moram to da kažem prebivalište, niti to može da radi, jer se radi o privremenom boravku, znači do 60 dana, do godinu dana i onaj ko je živio pet godina u Crnoj Gori ima pravo da mu se produžuje svakih pet godina boravak u Crnoj Gori. Jer velika je razlika između boravišta i prebivališta“, pojasnio je poslanik Miodrag Vuletić.

Tokom rasprave o Zakonu o strancima dogodio se incident. Potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović, nije dao riječ poslaniku DF-a Milanu Kneževiću, jer kako je objasnio, Knežević tokom zasjedanja nije pomenut u negativnom kontekstu, te zato nije imao pravo na repliku.

Poslanici su raspravljali i o Zakonu o prevozu opasnih materija . Iako se on, kako je kazao ministar Nuhodžić ne odnosi na eksplozive, rasprava je bila prilika da se pomene i nesreća u mojkovačkoj fabrici kada su stradala dva radnika.

Kako se takve stvari više ne bi dešavale, Nuhodžić je najavio da Vlada priprema novi Zakon o naoružanju i vojnoj opremi, koji će preciznije definisati proizvodnju u vojnim fabrikama. Poslanici rad nastavljaju sjutra.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније