Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R. [ rtcg.me ]

14. 02. 2018. 17:11   >>  20:42 35

MARKOVIĆ U PRIŠTINI

"Odnosi CG i Kosova za primjer"

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković večeras je u Prištini izjavio da je počašćen što je prvi crnogorski premijer koji dolazi u posjetu Kosovu i dodao da Crna Gora želi unapređenje dobrosusjedskih odnosa na dobrobit obje zemlje.

Marković je danas popodne doputovao u Prištinu, u dvodnevnu zvaničnu posjetu Kosovu na poziv kosovoskog premijera Ramuša Haradinaja.

Haradinaj je na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Markovićem ocijenio da su odnosi sa Crnom Gorom odlični.

"Ovo je posjeta koja pokazuje da narodi Crne Gore i Kosova nijesu samo susjedi, već narodi koji se vole i žele da napreduju u evroatlanskoj prespektivi", kazao je kosovski premijer.

Marković je poručio kako mu je čast što je u Prištini i može u ime Vlade Crne Gore, da potvrdi snažno prijateljstvo dvije države.

"Želimo da dobre odnose unaprijedimo u korist građana Crne Gore i Kosova, želimo da podržimo Kosovo na evroatlanskom putu. Želimo i dobru ekonomsku saradnju i želimo da svoje iskustvo podijelimo s vama", rekao je Marković, javlja reporter TVCG iz Prištine.

Crna Gora će, poručio je Marković, susjedu pružiti svaku vrste podrške na evropskom putu.

Premijer Crne Gore je poručio kako vjeruje da će ubrzo biti obezbijeđena i pozicija crnogorske zajednice u Ustavu Kosova.

"Sa Kosovom nemamo problema, imamo otvorenih pitanja, ali vjerujem da ćemo naći odgovore. Crna Gora je okončala proces razgraničenja i želimo da, kao dobar susjed, pomognemo da se to pitanje riješi. Ne želimo da nas razlike povedu u problem, tražićemo najbolje rješenje. Nijesmo tu da odugovlačimo, mi smo odgovorni ljudi", rekao je Marković. 

Haradinaj je kazao da u Skupštini Kosova postoji dobra volja za rješavanje pitanja demarkacije s Crnom Gorom i izrazio uvjerenje "da će se to rješenje iznaći". Za njega su i crnogorski oficiri u sastavu KFOR-a dobrodošli.

Marković je dodao da je to izraz odgovornosti Crne Gore da doprinese regionalnoj stabilnosti, poruka mira sa ispruženim rukama regionu kako bi se obezbijedila stabilnost. 

Govoreći o položaju Crnogoraca na Kosovu, Haradinaj je rekao da su učinjeni neki konkretni koraci na tom planu, da se radi na ostvarivanju akcionog programa koji je usvojila Vlada i da na Kosovu postoji jedinstven stav da se poštuju položaj i zahtjevi Crnogoraca.

"Kašnjenje oko ustavnog uređenja položaja Crnogoraca nijesu kašnjenja zbog našeg neslaganja oko ustavnog uređivanja, već potrebe da se izvrše ustavne promjene", kazao je Haradinaj.

Marković je najavio da će resorna ministarstva potpisati sporazume o ekonomskoj saradnji i predložio da se veoma brzo uspostavi saradnja dvije Privredne komore. Ocijenjeno je da treba unaprijediti i saobraćajnu infrastrukturu.

"Mi se zalažemo za poboljšanje infrastrukture i da naše potencijale učinimo pristupačnijim. Infrastrukturni potencijali treba da budu na vrhu naših odnosa i angažovanja", kazao je crnogorski premijer.

Kako je saopšteno iz Vladine službe za odnose sa javnošću, delegaciji Crne Gore pred sjedištem Vlade Kosova priređen svečani doček uz najviše državne počasti.

Na početku susreta dva premijera, ocijenjeno je da Kosovo nema tako dobrog i pouzdanog prijatelja kao što je Crna Gora.

"Našim odnosom sa Crnom Gorom żelimo da damo primjer ostalima", rekao je Haradinaj.

Marković je zahvalio kolegi na pozivu da dođe u posjetu Kosovu.

"Čestitam i predstojeći praznik i obilježavanje 10 godina od proglašenja nezavisnosti", kazao je Marković.

Predsjednici vlada Crne Gore i Kosova izrazili su spremnost na jačanje privredne saradnje i na uklanjanje biznis barijera.

"Prvi korak je ukidanje osiguranja koje sada dodatno plaćaju vozila iz Crne Gore na Kosovu i sa Kosova u Crnu Goru", najavili su Marković i Haradinaj.

Marković će se, drugog dana posjete, sastati sa predsjednicima Kosova Hašimom Tačijem i Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem.

Prva posjeta predsjednika Vlade Crne Gore Kosovu, kako je ocijenjeno, biće prilika za dalje produbljivanje saradnje u bilateralnim odnosima dviju prijateljskih zemalja, putem definisanja konkretnih zajedničkih aktivnosti i projekata čija bi se realizacija mogla očekivati u predstojećem periodu.

"Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković će sa kosovskim zvaničnicima razgovarati o unapređenju saradnje u oblastima od najvišeg državnog interesa i to: ekonomije, infrastrukture, turizma, bezbjednosti granica i prekogranične saradnje. Susreti na najvišem nivou će biti prilika za neposrednu razmjenu mišljenja o aktuelnim bilateralnim, regionalnim i međunarodnim temama u cilju sveukupnog unapređenja odnosa u najboljem interesu dviju država i evroatlanske budućnosti regiona Zapadnog Balkana", navode u saopštenju.

U delegaciji Crne Gore je i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Podsjetimo, Markovićeva posjeta Kosovu bila je planirana za prošlu nedelju, ali je odgođena zbog loših vremenskih prilika.

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније