Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

15. 02. 2018. 20:03 >> 21:58
5

KOPRIVICA OCIJENIO

Skupština prijetnja evrointegracijama

Postupanje Skupštine u slučaju Savjeta RTCG velika je prijetnja evropskim integracijama Crne Gore, jer je, kako je ocijenjeno iz Demokratske Crne Gore, poslalo frapantnu poruku da u Crnoj Gori vlada bezakonje i besuđe.

 

Potpredsjednik te stranke, Momo Koprivica, saopštio je da "što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi".

"Tako je i u slučaju nelegitimne Skupštine Crne Gore. Nema većeg dokaza da je Skupština nelegitimna od činjenice da je na brutalan način pokazala ignorisanje odluka osnovnih sudova u Podgorici i Nikšiću i da je u njoj čak slavodobitno manifestovan javni prezir prema sudskoj vlasti", naveo je Koprivica.

Prema njegovim riječima, nelegitimni parlament danas jedan od najvećih neprijatelja demokratije u Crnoj Gori.

"Upravo je ta nelegitimna i krnja skupština pretvorena u političku kasarnu u kojoj otuđena manjina zatire ustavni poredak, zakone i principe vladavine prava i podjele vlasti. Nažalost, troškove bezakonja državnih organa platiće građani, kao poreski obveznici", kazao je Koprivica.

On je dodao da deficit legitimnosti Skupštine ne treba da čudi, ako se, kako je ocijenio, ima u vidu moralno siromaštvo njene nelegitimne većine.

"To se upečatljivo pokazuje u tome što joj predsjedava čovjek kome je pravosnažnom sudskom presudom utvrđeno da je dao lažno svjedočenje na sudu. I da stvar bude gora, nije mu palo na pamet da podnese ostavku, i što je najgore, nije palo na pamet ni onima koji sjede u toj nelegitimnoj Skupštini da pokrenu njegovo razrješenje. No, kakva Skupština, takav joj je i predsjednik, i obrnuto", navodi Koprivica.

On je kazao da je smisao demokratije i pravne države da jedna vlast bude ogranićena drugon.

"Nije samo stvar elementarnog ustavnog neznanja, nego i bahatosti da se Skupština smatra nosiocem suverenosti i neprikosnovene i bezgranične vlasti. Nosilac suverenosti je građanin, a Skupština i svaka druga politička institucija mora biti podređena pravu. I donosilac prava mora biti ograničen pravom, ako se želi sačuvati ljudska sloboda i pravna sigurnost i predvidljivost. U članu 11 Ustava piše da je vlast funkcionalno podijeljena i ko vrši koju vlast, ali pravne neznalice iz nelegitimne Skupštine nijesu pročitale šta piše u dva naredna stava istog člana Ustava. A piše da je vlast ograničena Ustavom i zakonom, kao i da odnos vlasti počiva na ravnoteži i međusobnoj kontroli".

Prema riječima Koprivice, poslanici u još jednoj dokazanoj nelegitimnoj Skupštini izgleda teže da dokažu apsurd - da se može biti dovoljno ograničen svojom voljom.

"To je odlika režima sile i mača, lišenog bilo kakve vrijednosti i moralnosti. Onaj ko misli da mu je sopstvena volja jedino ograničenje, ubjedljivom će voljom naroda biti preseljen na smetlište istorije", zaključio je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније