Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 02. 2018. 12:59   >>  12:58

DEMOKRATE POZIVAJU

Nadležni da zaštite prava zaposlenih

Firme u vlasnuštvu Dragana Brkovića ne isplaćuju zarade i doprinose zaposlenima, ne plaćaju koncesione naknade, porez na nepokretnosti a neke imaju i višemilionske dugove prema opštini Pljevlja i svim dobavljačima saopštile su Demokrate. Oni pozivaju nadležne organe da reaguju u slučaju evidentnog kršenja zakona i uskraćivanja prava zaposlenima.

Potpredsjednica OO Demokrata Pljevlja, Vesna Lončar kazala je da kompanija "Vektra Jakić" zaposlenima duguje 6 zarada.

"Ako se neko možda zapitao zašto se ti vrijedni ljudi ne bune, zašto ne traže svoje zarade, odgovor je jedan: ko se pobuni, ostaje bez posla. Sjetimo se da su prošle godine u maju radnici pogona 'Peletare', njih 15, tražili 5 plata i odmah su svi dobili otkaz. U Vektri ne postoje stalni radnici, jer Brkovićeva kompanija ima praksu da ugovore o radu zaključuje na 2-3 mjeseca, a kada radnik navrši dvije godine neprekidnog rada i stekne uslove za stalan posao, oni raskidaju ugovore Vektre Jakić i prebacuju zaposlene u Optel (takođe njihovu firmu) na mjesec dana, a potom ih opet vraćaju u matičnu kompaniju", navodi se u saopštenju.

Lončar dodaje da nekadašnja Vojna fabrika "Optel", sada takođe u vlasništvu Brkovića zaposlenima dugije četrdeset zarada, i to ocjenjuje nedopustivim, nezakonitim i nadasve nepravednim.

Prema njenim riječima, Vektra Jakić duguje i Opštini Pljevlja višemilionske iznose, kao i gotovo svim dobavljačima. Ona podsjeća da su prošle godine sjekači više puta blokirali ulaz kompanije zbog neisplaćenih dugovanja.

"Osim što ne plaća radnike, Brkovićeva kompanija ne plaća ni koncesionu naknadu, kao ni porez na nepokretnosti, a prema informacijama sa kojima raspolažemo, doprinosi za radnike nisu uplaćeni već pune četiri godine. Uporedo sa tim, Vektra Jakić je zaposlila i 30 penzionera. Zaposleni penzioneri relaksirano čekaju zaostale zarade, jer su penzijama egzistencijalno obezbijeđeni, za razliku od ostalih radnika kojima su zaostale zarade jedini izvor prihoda", kazala je Lončar.

Od odnosa prema zaposlenima, kako je kazala, višestruko je lošiji odnos prema povjerenim šumama, njihovom održavanju, pošumljavanju, sanitarnoj sječi i povećanju produktivnosti.

"Sve ovo upućuje na to da Brković ima jasan cilj: za što kraće vrijeme, izvući što više profita. A Pljevlja od Vektre Jakić nemaju apsolutno ništa", ističe Lončar.

Demokrate pozivaju nadležne organe da reaguju u slučaju evidentnog kršenja zakona i uskraćivanja prava zaposlenima.

"Nakon sada već izvjesne promjene, nova lokalna vlast na čelu sa Demokratama neće tolerisati višemilionska dugovanja, ignorisanje obaveza, uništavanje puteva od strane kompanije koja ostvaruje profit u opštini Pljevlja. Dolazi vrijeme raskida kolonijalnog odnosa centralne vlasti prema Pljevljima, poslije čega pojedinci bliski aktuelnom režimu neće moći brutalno eksploatisati pljevaljske resurse", zaključuje se u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније