Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

17. 02. 2018. 13:43   >>  13:52

KOPRIVICA PORUČIO

Nema govora o zdravim institucijama

Ova vlast nije u stanju da ispuni zahtjeve iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24, kazao je potpredsjednik Demokrata, Momo Koprivica.

"Tvrdnja šefa DPS-a da se sudske odluke veoma poštuju, istinita je taman koliko i ono njegovo obećanje od prije pet godina da će se u Crnoj Gori otvoriti 40.000 novih radnih mjesta", poručio je Koprivica.

Lider DPS-a Milo Đukanović juče je u Budvi kazao da ne zna ko će biti kandidat njegove partije za predsjednika Crne Gore, te da se sudske odluke u našoj državi poštuju.

"U vezi ove teme umjesto što pridikuje on treba da odgovori na pitanje da li se sudske odluke veoma poštuju i u vezi njegovih kumova Duška i Dejana Bana koji gazduju monopolom na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetani? Da li i njegovi kumovi Ban imaju ekskluzivitet, kao i nelegitimna skupština, da ne poštuju sudske odluke? Da li su i na koji način pomenuti kumovi šefa DPS-a ispoštovali odluku Apelacionog suda od 27.11.2007 godine kojim je njihova firma, koja je privatizovala "Pomorski saobraćaj", obavezana da poštuje kupoprodajni ugovor iz 2004 godine?", kazao je Koprivica.

On dodaje da nepoštovanje sudske odluke u slučaju ovih favorizovanih monopolista nije otkrila opozicija, nego Državna revizorska institucija i preporučila Morskom dobru da preduzme mjere kako bi se sprovela data sudska odluka.

"Da podsjetimo po srijedi je bila obaveza da se dostavlja obračun ostvarene realizacije kako bi se mogla utvrditi naknada za korišćenje morskog resursa. Očigledno je da osim što imaju monopole na tržištu, njegovi kumovi imaju i monopol na nepoštovanje sudskih odluka", kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima ovo su samo neki od primjera na osnovu kojih se može izvesti zaključak da ova vlast nije u stanju da ispuni zahtjeve iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

"Neistine o poštovanju prava i sudskih odluka govore ne samo o pravnoj, nego i o dubokoj moralnoj krizi i degradaciji u našem društvu. Sve dok su profitne potrebe kuma šefa DPS-a iznad prava i sudskih odluka, ne može biti govora o ekonomskom razvoju, novim radnim mjestima i zdravim institucijama", navodi se u saopštenju.

Koprivica dodaje da iako je višestruko biran za premijera vlade, Đukanoviću treba pojašnjavati da nije ista procedura za izbor i razrješenje članova Vlade, sa jedne i članova Savjeta RTCG, sa druge strane.

"Kad bi se premijer birao na osnovu Zakona o nacionalnom javnom emiteru, onda bi njegova neslana šala na račun ustava i zakona bila dopadljiva i nekom izvan kruga dežurne dvorske svite. Za premijera i članove vlade ne propisuju se zakonom kriterijumi kao za članove Savjeta RTCG", ističe Koprivica.

On ističe da za članove Vlade važe određeni ustavni principi, a koje kako je kazao, ova Vlada takođe krši.

"Tako je u članu 104 Ustava propisana nespojivost funkcije ministra sa drugom javnom funkcijom, a Aleksandar Andrija Pejović je spojio dvije javne funkcije, i to ministra i glavnog pregovarača sa EU, i prima ukupnu platu u visini 4690 eura. Dalje, on je glavni pregovarač sa EU sa statusom ambasadora, odnosno diplomate, a Zakon o vanjskim poslovima u članu 109 propisuje da 'diplomata ne može biti član organa političke stranke', a Pejović je član Glavnog odbora DPS-a. Da li je to neselektivna primjena prava i zakona? Da li je to u skladu sa principom vladavine prava, od čega zavise evropske integracije? U zemlji u kojoj nelegitimna Skupština veliča prezir prema sudskoj vlasti, kumovi šefa vladajuće partije bacaju pod noge sudske odluke, ministri suprotno Ustavu obavljaju dvije javne funkcije i primaju shodno tome duplu platu od 4.690 eura, a diplomate suprotno zakonu sjede u organima političkih partija, ne može biti evropske perspektive bez temeljnih političkih promjena", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније