Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 02. 2018. 21:29   >>  23:18 3

PAVIĆEVIĆ OCIJENIO

Savjet u procjepu između Skupštine i suda

Da li su oni koji donose zakone dužni i da ih poštuju? Gdje se završava pravo, a počinje politika? Jesu li dešavanja u vezi sa smjenom članova Savjeta RTCG otišla predaleko? To su teme kojima se večeras bavila emisija "Okvir" RTCG.

Predsjednik Savjeta RTCG, Vladimir Pavićević, rekao je da ne zna kada će biti naredna sjednica tog tijela.

"U skladu sa odlukom suda, Nikola Vukčević je u ovom trenutku član Savjeta. Ta privremena mjera je istekla prije dva dana i da je ispoštovana odluka suda, Vukčević bi bio vraćen u Savjet", ocijenio je Pavićević i dodao da se, s obzirom da je Skupština na mjesto Vukčevića izabrala Ivana Jovetića, nalazi u nezgodnom položaju.

"Sad se Savjet nalazi u tom procjepu između Skupštine i sudske vlasti. Član 31 Zakona o nacionalnom javnom emiteru doslovno kaže da član Savjeta, što sam i ja, nije dužan da poštuje bilo čije instrukcije izuzev odluka nadležnog suda", naglasio je Pavićević.

On je poručio da je dobio obje odluke u kojima je, bez obzira na privremene mjere, "jasno utvrđena nezakonitost postupanja i Agencije za sprečavanje korupcije i Administrativnog odbora i Skupštine."

Pavićević je ocijenio da je teško reći šta će uraditi, kao presjedavajući, ako se na narednoj sjednici Savjeta RTCG pojave i Vukčević i Jovetić. Poručio je da Skupština samo u skladu sa zakonom, a ne protiv njega, može da imenuje i razrješava članove Savjeta. 

On je ocijenio da ovaj slučaj ne doprinosi demokratizaciji i emancipaciji crnogorskog društva. Javni servis, kako kaže, mora se osloboditi uticaja politike.

"RTCG se otvara po svim pitanjima za sve u Crnoj Gori i mi upravo radimo to. Zato što znamo osnovne postulate rada Javnog servisa", rekao je Pavićević.

On je podsjetio da Savjet RTCG nije mogao smijeniti bivšu direktoricu Televizije Radojku Rutović, već da su ona i njene najbliže saradnice same podnijele ostavke.

"Vjerovatno da je bio konsenzus političkih partija da Andrijana Kadija tada dođe na funkciju v.d direktorke Televizije Crne Gore", rekao je Pavićević. On tvrdi i da nije bila unaprijed pripremljena smjena bivšeg generalnog direktora Rada Vojvodića, kao i da je sam bio iznenađen njegovom smjenom. 

Advokat Gorana Đurovića, Dalibor Tomović, ocijenio je da je svaki državni organ dužan da ispoštuje odluku suda. On je ponovio da Đurović nije prekršio član 26 Zakona o nacionalnom javnom emiteru, a koji isključivo predviđa mogućnost i razloge za razrješenje.

"U slučaju Đurovića, Skupština je morala da cijeni i Zakon o nacionalnom javnom emiteru i da onda procijeni da li je to, što je utvrđeno kao nesavjesno vršenje funkcije u rješenju ASK, osnov za razrješenje", naglasio je Tomović.

Komentarišući razrješenje Nikole Vukčevića, Tomović je kazao da je Skupština prije odluke o razrješenju morala sačekati odluku Upravnog suda.

Advokat i bivši ministar pravde, Dragan Šoć, ocijenio je da je Ustav jamči pravo na pravni lijek.

"Nijedan organ koji donosi bilo kakve odluke ne može biti izuzet, pa ni Skupština Crne Gore. Konkretno u ovom slučaju, zakon je to pravo povjerio osnovnim sudovima. Prema tome, Osnovni sud jeste nadležan za sve one slučajeve kako to piše u članu 16 gdje drugim zakonima nije utvrđena nadležnost nekih drugih sudova", rekao je Šoć. 

Šoć je kazao da ne stoji ocjena lidera DPS-a Mila Đukanovića da sud ne može da poništava političke odluke Skupštine.

"To nije politička odluka. Da li stoji iza te odluke politika, stoji. Ali ta odluka ima svoju pravnu formu. Skupština i njene odluke podliježu zakonskoj kontroli", rekao je Šoć.

On je ocijenio da je Skupština morala da da primjer vladavini prava i da je morala sprovesti odluku suda, bez obzira šta o njoj misli.

"Skupština to nije uradila i zbog toga će platiti novčanu kaznu. Pravno posmatrano, stvar je prilično jednostavna", rekao je Šoć.

Bivši ministar pravde je kazao da je očekivao da će predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, zaštititi autoritet suda.

On je ocijenio da su izjave članova Administrativnog odbora i Zakonodavnog, iz redova DPS-a, da Osnovni sud nije nadležan za odluke Skupštine, motivisane politikom, a ne plod neznanja.

"Naprosto, dobili su partijski zadatak da daju to obrazloženje, ali je ono vrlo problematično iz razloga koje sam naveo. I to sa arogancijom u tonu obraćanja poslanika DPS-a koja je krajnje neprimjerena, jer su upravo oni usvojili taj zakon.", rekao je Šoć. 

Naglasio je da je suština stvari da je DPS donio odluku da RTCG vrati pod političku kontrolu.

"Ovo je samo pravni mehanizam te odluke", poručio je Šoć.

On je ocijenio da se, po ko zna koji put, pokazalo da kada se sudare pravo i politički interes, pravo i institucije stradaju. Šoć je ocijenio da će to biti minus Crne Gore na evropskom putu. Šoć je kazao da je Agencija za sprečavanje korupcije, odlukom u slučaju Nikole Vukčevića, potpuno izgubila autoritet. 

Pozivu da prisustvuju emisiji, nijesu se odazvali predsjednici Administrativnog odbora Luiđ Škrelja i Zakonodavnog Marta Šćepanović. Škrelja je kazao da je zauzet današnjim izborima u Ulcinju, dok Šćepanović, kako je saopšteno, nije odgovarala na pozive TVCG.

Kao gosti su pozvani i predstavnici Osnovnog i Vrhovnog suda, kao i Udruženja sudija, ali su oni saopštili da ne mogu komentarisati predmete koji nijesu pravosnažno okončani.

Predsjednik Sudskog savjeta, Mladen Vukčević, je kazao da to tijelo nema mogućnost da preispituje pravosnažne odluke sudova, niti ovlašćenja da preispituje njihovu zakonitost.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније