Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

21. 02. 2018. 07:50   >>  07:48

VLADA KOSOVA

Izdvojili 153.000 eura za obilježavanje granica

Vlada Kosova izdvojila je 153.000 eura za obilježavanje granice sa Crnom Gorom, saznaje Pobjeda od izvora iz kosovske izvršne vlasti.

Sagovornik Pobjede kaže da se na Kosovu takav potez tumači kao najava da će ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom dobiti dvotrećinsku većinu u kosovskom parlamentu.

Sjednica Skupštine Kosova na kojoj će se raspravljati o Prijedlogu zakona o ratifikaciji sporazuma s Crnom Gorom biće održana sjutra.

Za izglasavanje ovog sporazuma potrebna je dvotrećinska većina, odnosno da od 120 za njega glasa 81 poslanik.

Vladajuća koalicija na Kosovu broji 61 glas, uključujući 20 glasova manjinskih zajednica. Sporazum podržava opozicioni Demokratski savez Kosova sa 27 poslanika, ali ne i pokret Samoopredjeljenje sa 32. Iz Srpske liste, koja se takođe protivi sporazumu, su u ponedjeljak saopštili da im je prioritetno formiranje zajednice srpskih opština, a ne pitanje demarkacije sa Crnom Gorom. Ova partija ima devet poslanika.

Kosovski politički analitičar Ramuš Tahiri smatra da aneks sporazuma koji su potpisali predsjednici Kosova i Crne Gore, Hašim Tači i Filip Vujanović, stvara uslove da se ratifikuje sporazum dvotrećinskim glasanjem  i time omogući vizna liberalizacija za građane Kosova od strane EU.

"Za to je potrebno da i Srpska lista, koja ima devet poslaničkih mjesta, glasa za demarkaciju jer se Samoopredeljenje sa 32 poslanika odlučno protivi ratifikaciji. Čelnici Kosova, lideri političkih stranaka i ambasadori evropskih zemalja održali su sastanak kako bi dali podršku da ratifikacija demarkacije dobije potreban broj glasova", kazao je Tahiri u izjavi za Pobjedu.

Dodaje i da je vjerovatno da će Srpska lista čekati da im predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naloži da li da glasaju ili ne, i da li da to uslovljavaju sa formiranjem zajednice srpskih opština na Kosovu ili ne.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније