Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Vijesti.me ]

21. 02. 2018. 08:04 >> 08:03
2

DIK NE PROVJERAVA

Mogu i falsifikovati potpise podrške

Potencijalni kandidati na predsjedničkim izborima mogu falsifikovati potpise podrške, jer Državna izborna komisija (DIK) prilikom predaje lista provjerava samo da li su potpisnici upisani u birački spisak.

Direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica smatra da bi DIK trebalo da omogući građanima da provjere da li je neka partija zloupotrijebila njihove podatke iz biračkog spiska i iskoristila ih za potpis podrške za kandidaturu.

DIK još uvijek ne provjerava autentičnost potpisa podrške koje im partije ili predsjednički kandidati donose prilikom predaje liste ili kandidature, već se samo provjerava da li je osoba koja je dala potpis u biračkom spisku i da li se poklapa matični broj. Za kandidaturu na izborima za predsjednika Crne Gore potrebno je najmanje 7.933 potpisa birača.

To praktično znači da svaka partija koja ima pristup biračkom spisku može da prepiše podatke birača i falsifikuje potpis za podršku. Nakon predaje lista u DIK-u ih upoređuju sa ostalima, kako bi provjerili ima li duplih potpisnika, kako bi izbjegli mogućnost da neko svoju podršku dâ dvijema listama ili kandidatima.

“Pojedine partije su, kao dio predizborne kampanje za parlamentarne izbore, predale DIK-u veći broj potpisa od traženog. Prema njihovim saopštenjima, DIK-u je predato preko 132 hiljade potpisa, što bi značilo da je potis podrške dalo skoro 25 odsto građana sa biračkim pravom ili čak skoro 35 odsto građana koji imaju pravo glasa na izborima. DIK je provjeravala da li su potpisnici upisani u birački spisak, i da li je neko podržao više od jedne izborne liste. DIK nije imala mehanizme za provjeru autentičnosti potpisa”, kazao je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније