Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

21. 02. 2018. 18:03 >> 18:05
1

O UNUTRAŠNJIM POSLOVIMA

Danilović: Predlog zakona neprimjenljiv

Predlog zakona o unutrašnjim poslovima nedorečen je i neprimjenljiv, ocijenio je lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

On je na konferenciji za novinare kazao da je predloženo zakonsko rješenje prepisano od Hrvata ali su, kako je naveo, ostavljene nedorečenosti „kako neko ne bi bio optužen je doslovce prepisao“.

„Dobro rješenje nije sramota prepisati, ali je ružno to uraditi polovično“, smatra Danilović.

Prema njegovim riječima, zanemarena je domaća pravno-policijska praksa.

Danilović je kazao da se postavlja pitanje da li je to što je dato na javnu raspravu zakon o unutrašnjim poslovima ili o policiji jer, kako je naveo, predlagač ni to nije razjasnio do kraja.

„Mnogo prostora je ostavljeno da se stvari uređuju podzakonskim aktima, što je nedopustivo“, kazao je Danilović.

On je rekao da je uvjeren da je, pored nevještog prepisivanja, postojala i loša namjera.

„Koja je i u sadašnjem stanju uzrokovala mnogo nezakonitih radnji, nepravilnih i neprofesionalnih postupanja, i mnogo čega drugog što ne služi na čast ni Crnoj Gori ni profesiji koja se ovim predlogom zakona tretira“, precizirao je Danilović.

On je ocijenio da je najdrastičniji primjer lošeg rješenja to kako se bira direktor policije.

„Pored opštih uslova, budući direktor Uprave policije treba da ima deset godina radnog iskustva, ali ne policijskog, od čega pet godina na upravljačkim poslovima, ali ne u policiji. Dakle, direktor policije može da bude osoba koja nikad nije radila u policiji“, pojasnio je Danilović.

On je dodao da, takođe, nijedan od pomoćnika direktora Uprave policije ne mora biti policajac, čime se obesmišljava rukovodeća struktura to važnog organa.

„Ako je ministar političko lice, valjda se podrazumijeva da bi direktor policije morao biti policajac“, smatra Danilović.

On je kazao da je teže ispuniti uslove za glavnog inspektora, odnosno rukovodilac neke od jedinica u gradovima Crne Gore, nego za direktora policije, koji treba da im bude pretpostavljeni.

„Postavlja se pitanje za šta mi, kao budžetski obveznici izdvajamo novac, i koga mi školujemo? Da li je ovo, u stvari, namjera da se, uz svu priču o depolitizaciji policije, umiješa politika“, naveo je Danilović.

On je kazao da i danas u rukovodećoj strukturi policije ima ljudi koji nemaju nikakvog policijskog iskustva.

„Ja sam ubijeđen da nam se mnogo toga dešava upravo zbog toga“, dodao je Danilović.

On je rekao da je kuriozitet i to što se novim zakonom propisuje da direktor i pomoćnici moraju biti policijski službenici.

„Pitam Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vladu – a da li su sad? Čim su morali to da stave u predlog zakona, znači da nijesu. A ako nijesu policijski službenici, onda oni ne mogu nositi uniformu i koristiti oružje. Do sada su to radili svi, a naravno da je to mimo zakona i da na to nijesu imali pravo“, naveo je Danilović.

Zabrinjavajuće je, kako je kazao, i to što je namjerno izostavljena obaveza o izvještavanju državnog tužioca o sprovedenim specijalnim policijskim radnjama, radi nadzora nad zakonitošću njihovog sprovođenja.

Danilović je kazao i da se u novom zakonu pominju operativne mjere, ali se uopšte ne definišu, a ne pravi se ni razlika između privođenja i dovođenja.

Kako je naveo, pored sprječavanja i otkrivanja krivičnih djela nije navedeno i rasvjetljavanje, kao jedan od osnovnih i suštinskih poslova.

Danilović je kazao da policajci svoja ovlašćenja primjenjuju i prema službenicima vojske.

„To smatram pravilnim, ali nema takve odrednice i za pripadnike Agencije za nacionalnu bezbjednost. Da li to znači da su oni nedodirljivi, i da imamo dvije paralelne službe koje se međusobno ne kontrolišu“, dodao je on.

Danilović je ocijenio da su predlagači zakona morali da se mnogo više potrude.

On je kazao da se radi o nečemu što je u opštem interesu, i nakon čega bi zloupotreba službenog položaja i policijskih ovlašćenja trebalo da bude svedena na minimum.

„Na ovaj način se ona i dalje omogućava, i to zakonom“, zaključio je Danilović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније