Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

23. 02. 2018. 07:30   >>  10:38 15

NASTAVAK SJEDNICE

Skupština Kosova danas o demarkaciji

Vanredna sjednica Skupštine Kosova, na kojoj je juče trebalo da se glasa o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, trebalo bi da bude održana danas. Iako je početak sjednice bio najavljen za deset sati, zasjedanje još nije počelo.

RTK javlja da je još neizvjesno da li će skupština imati neophodnu dvotrećinsku većinu da izglasa Sporazum o demarkaciji, ali se očekuje da će sjednica biti praćena mirnim građanskim protestima.

Naime, Kosovska fondacija za inovacije, po riječima njenog direktora Baškima Fazljiua, odlučila je da organizuje protest podrške za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji.

Ovo je prvi put da se na Kosovu organizuju protesti podrške ratifikaciji demarkacije.

Podsjećamo, juče je kosovski predsjednik Hašim Tači pozvao poslanike da glasaju za ratifikaciju.

Tači je, kako prenosi RTK2, saopštio da bi ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom zauvijek okončala izolaciju Kosova. Ocijenio je da glas za demarkaciju glas za slobodno kretanje u zoni Šengena.

On je poslanike Srpske liste pozvao da glasaju za sporazum, kako bi poštovali volju Srba na Kosovu.

Poslanica Nove demokratske stranke u Skupštini Kosova, Emilija Redžepi, kazala je da su poslanici kosovskog parlamenta u obavezi da zbog građana glasaju za demarkaciju sa Crnom Gorom, kako bi ispunili uslov za viznu liberalizaciju.

Istakla je da sa Crnom Gorom ne bi trebalo imati problema.

"Crna Gora je jedna od prvih susjednih zemalja koja je priznala nezavisnost Kosova i apsolutno nam ne trebaju nikakvi problemi i sporovi sa njom", rekla je Redžepi.

Podsjećamo, poslanici Srpske liste juče su saopštili da neće glasati za Predlog Zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom, navedeno je u njihovom saopštenju za javnost.

"Srpska lista neće glasati za demarkaciju sa Crnom Gorom, uprkos lažnim i tendencioznim tvrdnjama plasiranim u svim medijima na albanskom jeziku, koje je prenio i dio medija na srpskom. Tako nešto nije dogovoreno sa nama i nećemo podržati demarkaciju, kako se lažno tvrdi", saopštila je Srpska lista.

Poručuju da će nastaviti da se bore za interese srpskog naroda na Kosovu, a ne, kako su istakli, "pojedinih domaćih i inostranih centara moći".

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније