Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

22. 02. 2018. 10:18   >>  20:41 31

SAOPŠTENO IZ VLADE

Marković prihvatio ostavku Pejovića

Premijer Duško Marković prihvatio je ostavku ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića, saopšteno je iz Vlade Crne Gore. Pejović je danas podnio ostavku na mjesto člana Vlade.

 

Podsjećamo Agencija za sprječavanje korupcije ranije je utvrdila da je Pejović kao javni funkcioner član sedam Zakona o sprečavanju korupcije, ali i član 104 Ustava Crne Gore, koji zabranjuje predsjedniku i članovima Vlade da obavljaju poslaničku i drugu javnu funkciju.

Odlukom ASK-a utvrđeno je da je Pejović, obavljajući funkciju ambasadora misije Crne Gore pri EU od maja prošle godine, primao nadoknadu od 3.168 eura.

"Obavještavam javnost da sam uputio pismo predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću u kojem sam ga obavijestio da iz moralnih razloga podnosim ostavku na mjesto člana Vlade Crne Gore. Kao odgovoran i savjestan građanin, uvažavajući djelovanje crnogorskih institucija, odlučio sam da postupim na ovaj način kako bih relaksirao Vladu i sebe lično pritiska koji je nastao nakon donošenja odluke Agencije za sprečavanje korupcije od 16. februara", saopštio je Pejović.

On je naveo da će iskoristiti pravni lijek i da će njegovo pravo potražiti u zakonom propisanom postupku, "čvrsto uvjeren da nije prekršio zakon ni po jednom osnovu koji se navodi u Odluci Agencije".

"Naglašavam da sam postupao po važećim propisima koje je donijela Vlada čiji sam član, a koji su rađeni po uporednim primjerima u Hrvatskoj i Srbiji, gdje funkcija glavnog pregovarača, takođe, podrazumijeva status ambasadora u Misiji u Briselu, a što se može vidjeti i iz priloga uz ovo saopštenje", naveo je Pejović.

On je naveo da je siguran  da ću u daljem pravnom postupku dokazati nepostojanje konflikta interesa kako bih zaštitio svoj lični integritet, a time i kredibilnost institucija sistema.

"Kad je riječ o naknadi za obavljanje dodatnih dužnosti, želim pojasniti da je ona utvrđena rješenjem predsjednika Vlade Crne Gore broj 03/3-881 od 5. maja 2017. Podrazumijeva se da, u skladu sa Odlukom Vlade o uspostavljanju strukture za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, član 7, stav 2, ovim prestaje i moja dužnost ministra evropskih poslova – glavnog pregovarača, koju vršim u Misiji Crne Gore pri Evropskoj uniji u statusu ambasadora. U okviru pozicije koju sam pokrivao, cijenim da sam posao obavljao savjesno i odgovorno uz puno poštovanje crnogorskih zakona i evropskih standarda, o čemu svjedoče rezultati resora kojim sam rukovodio", naveo je Pejović.

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније