Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

24. 02. 2018. 15:46 >> 15:43
3

BRAJOVIĆ - SOBOTKA

"CG uzorna država na putu ka EU"

Austrija će i tokom predsjedavanja Evropskom unijom snažno podržati približavanje Zapadnog Balkana zajednici evropskih naroda, pri čemu Crna Gora može predstavljati uzor i model svojim jasnim zalaganjim na putu ka članstvu u Uniji, rekao je predsjednik Nacionalnog vijeća Austrije Volfgang Sobotka na sastanku sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem.

Sobotka smatra da Berlinski proces pruža smjernice u procesu prošerinja, ali da ispunjavanje kriterijuma treba da predstavlja temeljni princip napretka država kandidata za ulazak u EU.

Razmijenjena su mišljenja i o prilikama u regionu i evropskoj perspektivi drugih država kandidata

Kada je riječ o bilateralnim odnosima sa Crnom Gorom, predsjednik austrijskog parlamenta smatra istorijske veze, kulturnu povezanost i posvećenost zajedničkoj evropskoj perspektivi dobrom osnovom za jačanje saradnje dviju država u brojnim oblastima, prevashodno u turizmu i kulturi.

Brajović se zahvalio na iskrenoj podršcu koju Austrija pruža evropskoj politici Crne Gore, između ostalog i kroz prilike za razmjenu znanja i iskustava sa ovom prijateljskom državom.

Tokom razgovora je bilo riječi i o parlamentarnoj saradnji kao dobrom modelu u daljem razvoju političkih odnosa, a kao uspješan zajednički projekat navedene su Demokratske radionice koje je inicirala ranija predsjednica parlamenta Austrije Barbara Pramer.

“U prijateljskom i iskrenom razgovoru sa predsjednikom parlamenta Austrije, države koja će od jula predsjedavati Evropskom unijom, dobio sam uvjeravanja da će Austrija biti pravi promoter interesa Crne Gore na njenom integracionom putu”, izjavio je nakon sastanka Brajović.

Rezimirajući posjetu Beču, Brajović je rekao da je u mnogobrojnim susretima sa visokim zvaničnicima OEBS-a i država članica EU, jednodušno ocijenjeno da je Crna Gora dobar primjer doprinosa regionalnoj stabilnosti i da će, ukoliko nastavi postojećim putem i dinamikom, biti prva sljedeća članica EU.

“Bilo je dosta riječi i o predsjedničkim izborima, o aktivnostima parlamenta na unaprjeđenju izbornog zakonodavstva. Ono je već izdržalo provjeru na parlamentarnim izborima 2016, a sada je primjenom preporuka iz izvještaja ODIHR-a obezbijeđen još povoljniji izborni ambijent. Sa predstavnikom OEBS-a za medije zajednički je konstatovano da je država-posebno povećanjem budžeta za Javni servis – dosta uradila da obezbijedi pretpostavke za što veću nezavisnost ali i profesionalan i objektivan rad ove kuće, što predstavlja naš zajednički interes”, kazao je Brajović.

Sastankom sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Austrije Volfgangom Sobotkom, Brajović jev završio boravak u Beču povodom Zimskog zasijedanja PS OEBS-a.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније