Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

25. 02. 2018. 20:14   >>  23:00

OCJENA ANALITIČARA

Dio Srpske liste za demarkaciju?

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je da je uklonjena prepreka da se izglasa Zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Međutim, dodao je i da o tome nije postignut dogovor sa Srpskom listom. Politički analitičar iz Prištine, Imer Mushkolaj, smatra da će zakon o demarkciji sa Crnom Gorom ipak biti usvojen u srijedu i da će poslanici Srpske liste glasati za.

Haradinaj je na vanrednoj konferenciji za novinare pojasnio da nacrt Zakona sadrži sporazum iz 2015., zajedničku izjavu predsjednika Hašima Tačija i Filipa Vujanovića, kao i Izvještaj komisije za obilježavanje granice sa Crnom Gorom, uz uvažavanje zahtjeva Demokratskog saveza Kosova.

"Kao što vidite, u Zakonu koji je upućen poslanicima u članu 3, tačka 1. tačka 2. navodi se da se službena dokumentacija Komisije za obilježavanje državne granice uzima kao orijentacija. Dakle, to je bio zahtjev DSK koji smo prihvatili kako bismo išli naprijed", naveo je Haradinaj.

Odgovarajući na pitanje novinara o stavu Srpske liste o demarkaciji, on je rekao da još nema konsenzusa.

"Još nemamo konsenzus sa Srpskom listom, nijesmo se dogovorili, ne znam da li ćemo se dogovoriti", rekao je Haradinaj.

Ipak, analitičari smatraju da če zaon biti usvojen i da će podržati pojedini poslanici Srpske liste, ali i Samoopredjeljenja.

"Mislim da će u srijedu to biti završeno. Mislim da će i Srpska lista glasati za, mada ne svi poslanici, a takođe ima nade da i neko od poslanika Samoopredjeljenja glasa za i da će biti najmanje 80 glasova koliko je potrebno da se zakon usvoji", kazao je, za TVCG, analitičar Imer Mushkolaj.

Što se kosovske javnosti tiče, on kaže da većina želi da Kosovo konačno izađe iz blokade po pitanju vizne liberalizacije koja je bila uslovljena usvajanjem Zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom.

"Ljudi su optimistični i čekaju da poslanici konačno usvoje zakon, kao zadnju prepreku za liberalizaciju. Znaju da je drugi uslov borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Prilog Tamare Ivanković, TVCG:

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније