Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

27. 02. 2018. 08:02   >>  08:01

PROBLEMI U RADU

DIK blokiran, ne nazire se rješenje

Ukoliko bi neko od predsjedničkih kandidata sjutra predao kandidaturu Državnoj izbornoj komisiji, ona ne bi bila u stanju da se izjasni o njoj u zakonskom roku – rekao je za Pobjedu Dragan Koprivica, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju.

Ukoliko bi neko od predsjedničkih kandidata sjutra predao kandidaturu Državnoj izbornoj komisiji, ona ne bi bila u stanju da se izjasni o njoj u zakonskom roku rekao je za Pobjedu Dragan Koprivica, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju.

Sekretar DIK Velizar Čađenović kaže za naš list da je "ovakvo ponašanje u Komisiji ispod nivoa", te da bi, u slučaju predaje kandidature, “većina iz vlasti morala da reaguje.

Državna izborna komisija prekinula je, zbog bolesti predsjednika, sjednicu koja je počela 13. februara, u momentu kada je trebalo da odluči o prigovorima DPS-a vezanim za izbore u Beranama. Do sada nije predloženo ko će zamijeniti predsjednika i nastaviti predsjedavanje sjednicom, pa je rad ovogtijela blokiran gotovo dvije sedmice.

Potencijalni kandidati za predsjednika Crne Gore moraju da prikupe najmanje 7.932 potpisa podrške, a rok za predaju kandidature je 26. mart.
 
Prema Zakonu o izboru predsjednika, kandidaturu može predložiti politička stranka ili grupa građana, na osnovu potpisa najmanje 1,5 odsto ukupno upisanih birača, koji se računaju prema podacima sa izbora koji su prethodili odluci o raspisivanju izbora. Državna izborna komisija obavezna je da odluči o kandidaturi u roku od 48 sati od njene predaje.

Čađenović kaže da je neozbiljno kako se većina ponaša u DIK-u.

“Da neko od kandidata prikupi potpise, većina u Komisiji koja je iz vlasti morala bi da reaguje. Zašto sad ne mora, to ne znam. Očekivao sam makar korektnu saradnju, odnosno da mi neko od njih javi kao sekretaru o čemu se radi i kakav je plan. Ali mene niko ne zove i nemam informaciju o tome, a zakonski nijesam u prilici da ja sazivam sjednicu”,  kaže Čađenović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније