Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V./M.L.B.

28. 02. 2018. 14:05   >>  15:33 27

SKUPŠTINA KOSOVA

Demarkacija na čekanju, sjednica odgođena

Ni danas kosovski Parlament nije ratifikovao Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. Kako javljaju prištinski mediji, šefovi poslaničkih grupa su saglasni da sjednica bude odgođena za narednu sedmicu.

Sjednica Skupštine na kojoj je jutros trebalo da se glasa o Zakonu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom je prekinuta, jer nije bio dovoljan broj poslanika.

U međuvremenu, Odbor za vanjske poslove razmotrio je promijenjen Nacrt zakona, odnosno amandmane na Nacrt i preporučio Skupštine da ga usvoji.

Prema izjavama zvaničnika Skupštine, vladajuća koalicija zajedno sa Demokratskim savezom Kosova i strankama manjina, osim Srpske liste, do sada je obezbijedila 78 glasova, dva manje od 80 koliko je neophodno da se zakon usvoji.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj naglasio je da poslanici Srpske liste nijesu definitivno odlučili da neće glasati za Sporazum, te da Vlada sa njima i dalje razgovara.

Veselji pauzirao sjednicu ubrzo nakon početka

Skupština Kosova sa zakašnjenjem od sat vremena počela je sjednicu na kojoj će se raspravljati o usvajanju nacrta Zakona za ratifikaciju Sporazuma o demakraciji sa Crnom Gorom.

Međutim, predsjednik Skupštine Kadri Veselji odredio je pauzu ubrzo nakon početka sjednice. Za sada nema informacija kada će se ona nastaviti.

Ovakva odluka je donijeta jer, kako prenosi portal Klan Kosova, novi nacrt Zakona o sporazumu o razgraničenju sa Crnom Gorom nije stigao na vrijeme.

Nacrt zakona o kojem će se raspravljati biće upućen Skupštini sa izmjenama nakon što ga razmotri Komisija za spoljne poslove, dodaje taj portal.

Za usvajanje Sporazuma o demarkaciji fale dva glasa

Prema pisanju prištinskog dnevnika "Koha" za usvajanje Zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom u Parlamentu Kosova nedostaju dva glasa.

Prištinski dnevnik navodi da je jedina promjena u odnosu na prethodna dva pokušaja ta da je postignut konsenzus između vladajućih albanskih stranaka i opozicionog Demokratskog saveza Kosova.

"Međutim, ovo nije dovoljno da se dostigne 81 glas koliko je potrebno kako bi demarkacija bila ratifikovana”, navodi Koha.

Da bi se postigao potreban broj, potrebna su još dva glasa, tvrdi list i podsjeća da su opozicioni pokret Samoopredjeljenje i Srpska lista, koja podržava privremene institucije u Pirštini, saopštali da neće glasati za Sporazum o demarkaciji.

Ponovo glasanje o demarkaciji

Kosovski parlament će danas održati sjednicu na kojoj bi poslanici konačno trebalo da glasaju o Sporazumu o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Za usvajanje su neophodni glasovi ili Srpske liste ili Samoopredjeljenja.

Međutim, na prošloj sjednici nije bilo poslanika Srpske liste, a članovi Samoopredjeljenja su se žestoko protivili usvajanju sporazuma, koji, po njihovom mišljenju, nije dobar za Kosovo.

Sjednicu je obilježila i oštra kritika premijera Ramuša Haradinaja upućena poslanicima. Naime, Haradinaj je tada kazao da treba da se stide, te da će za eventualno neusvajanje biti krivi isključivo oni koji ga nijesu podržali.

Dan kasnije predsjednik kosovske Skupštine Kadri Veselji saopštio je da je postignut dogovor o usvajanju sporazuma, te da će na narednoj sjednici sve biti završeno.

EU: Ratifikujte sporazum

Šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova pozvala je juče poslanike Skupštine Kosova da glasaju za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

"Sjutra nemojte propustiti priliku. Molim vas da nam pomognete kako bi smo vam mi mogli pomoći", kazala je Apostolova tokom sastanka sa predsjednikom Skupštine Kosova Kadri Veseljijem.

Ona je ocijenila da je Kosovo posljednjih nedjelja napravilo značajne korake ka ratifikaciji sporazuma o demarkaciji, što je visoko ocijenjeno.

"Želim da vam kažem da smo blizu da riješimo ovo pitanje, zato vjerujem da sjutra mora da se potpiše ratifikacija, jer će to biti značajan korak na putu liberalizacije", kazala je Apostolova.

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније