Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ TV Kotor ]

28. 02. 2018. 10:30   >>  10:32 34

ZBOG BOKEŠKE MORNARICE

HGI napušta vladajuću koaliciju?

Ukoliko Vlada Crne Gore u nominacionom dokumentu za popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESKO-a ne naznači da je Bokeljska mornarica nasljeđe hrvatskog naroda vezano za kult svetog Tripuna, Hrvatska građanska inicijativa (HGI) napušta vladajuću koaliciju, kazao je za Kotor TV visoko pozicionirani član te stranke, insistirajući na anonimnosti.

Neimenovani član HGI za TV Kotor kaže "kako vlada i pored brojnih negodovanja hrvatskih udruženja i Katoličke crkve i dalje insistira na nečemu što je prekrajanje istorijskih činjenica, a što za posljedicu ima oduzimanje najsnažnije identitetske prepoznatljivosti autohtonog hrvatskog naroda u Crnoj Gori, izlazak iz vlasti u ovom se trenutku čini sasvim realnim potezom".

Napuštanje koalicije značilo bi, objasnio je, ostavku predsjednice stranke Marije Vučinović na ministarsku poziciju, te izlazak poslanika Adrijana Vuksanovića iz parlamentarne većine koju čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate i stranke manjinskih naroda.

HGI bi u tom slučaju napustila i lokalnu vlast u Tivtu, gdje ima potpredsjednika opštine, a izostala bi, naglasio je, i podrška kandidatu DPS-a na predsjedničkim izborima koji slijede.

"Zbog zadatog evropskog i razvojnog puta Crne Gore svjesni smo potrebe održavanja stabilne političke većine, no taj put nikako ne može da ide na štetu hrvatskog niti bilo kog drugog naroda. Naša je moralna i statutarna obaveza štititi interese hrvatskog naroda i sasvim je jasno da nećemo prihvatiti izuzimanje Bokeljske mornarice iz hrvatskog duhovnog i kulturnog nasljeđa", kazao je taj neimenovani izvor, naglasivši kako bi nominaciju, u skladu sa dobrosusjedskim odnosima i evropskom praksom, Crna Gora i Hrvatska morale zajedno da podnesu.

Za zajedničku kandidaturu je i poslanik ove partije Adrijan Vuksanović, koji je, obraćajući se u parlamentu premijeru Dušku Markoviću, kazao kako 'onaj koji briše hrvatsko ime iz Bokeljske mornarice nije prijatelj ni Hrvata, ni Crnogoraca, ni Crne Gore.'

O mogućem izlasku iz vlasti zbog nominacije Bokeljske mornarice, predsjednica HGI Marija Vučinović kazala je kako ne bi da prejudicira stvari.

"U toku je definisanje nominacije, stoga, u ovom trenutku, ne bih govorila o konkretnim potezima Hrvatske građanske inicijative u narednom periodu. Nakon što bude gotov tekst, naš središnji odbor zauzeće konačan stav", kazala je Vučinović za Kotor TV.

Nakon rasprave o ovom pitanju koja se vodila u crnogorskom, ali i u hrvatskom parlamentu, o slučaju Bokeljske mornarice razgovaraće se i u Briselu, nakon što je hrvatska europarlamentarka Marijana Petir upitala Evropsku komisiju hoće li i na koji način reagovati prema Crnoj Gori kao zemlji kandidatkinji da zajedno s Hrvatskom nominuje Bokeljsku mornaricu za UNESCO, uvažavajući, kako je kazala, pripadnost mornarice katoličkoj tradiciji i hrvatskom narodu.

"Evropskoj komisiji uputila sam zastupničko pitanje upoznajući ih s činjenicama i tražeći njihovo izjašnjavanje, jer ovdje je riječ o tome da Crna Gora kao zemlja kandidatkinja za EU grubo krši temeljne vrijednosti EU uključujući vladavinu prava i prava nacionalnih manjina", rekla je Petir, pozivajući hrvatsku vladu da upotrijebi mehanizme koji Hrvatskoj kao državi članici Evropske unije stoje na raspolaganju kako bi se prestala zatirati prava hrvatskog naroda koji živi u Crnoj Gori.

Hrvatska bi mogla da zakomplikuje evropski put Crne Gore, a da je ovo pitanje zvaničnom Zagrebu jako važno potvrđuje nedavni dolazak ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, koja je o Bokeljskoj mornarici sa kolegom Aleksandrom Bogadanovićem vodila razgovor zatvoren za javnost.

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније