Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

28. 02. 2018. 10:39 >> 10:42

APEL MARKOVIĆU

GA: Što prije predložiti glavnog pregovarača

NVO Građanska alijansa (GA) pozvala je premijera Duška Markovića da intenzivira evropske integracije Crne Gore, i apelovali da što prije predloži glavnog pregovarača i donese odluku o budućoj strukturi i kadrovskim rješenjima koji će voditi pregovarački proces.

Iz Građanske alijanse ocjenjuju da se Crna Gora nalazi pred prekretnicom jer se, kako su kazali, kao nikada do sada na našem EU putu osjeća kriza evropskih vrijednosti - političkih, ekonomskih i socijalnih impulsa koji su nekada bili jedinstveni i nepokolebljivi.

Oni, dodaju, da je Crna Gora imala jasan cilj – članstvo u Evropskoj uniji, gdje sa pravom pripada.

"Stoga, iz društvenog konsenzusa u kom su evropske integracije bile prioritet, ovaj apel Vam šaljemo u vrijeme kada je proces pridruživanja usporen iz više razloga: izbornih procesa u državi, nepostojanja političkog dijaloga i obezglavljene pregovaračke strukture", navodi se u pismu GA upućenom Markoviću.

Sve ovo, kako su kazali, dešava se u trenutku kada i predsjednik Evropske komisije, Žan Klod Junker jasno ukazuje na činjenicu da nijesmo lideri u EU integracijama u regionu.

"Kada je izvjesno da nećemo biti članica EU prije 2025. godine, kada je Vlada priznala početničku grešku u tumačenju zakona koja nije bila 'rezultat namjere' već reklo bi se diletantskog odnosa prema propisima, i tako ostala bez ministra evropskih poslova i glavnog pregovarača, Aleksandra Andrije Pejovića, za koga je Agencija za sprječavanje korupcije dala mišljenje da je bio u konfliktu interesa, upućujemo Vam apel sa zahtjevom da što prije predložite glavnog pregovarača i donesete odluku o budućoj strukturi i kadrovskim rješenjima koji će voditi pregovarački proces. Nadamo se da ćete na to mjesto postaviti dokazanog stručnjaka, politički neostrašćenog profesionalca koji će biti sposoban da odmah nastavi pristupni proces i okupi tim kredibilnih ljudi", kazali su iz GA.

Objasnili su da je, navedeno posebno važno jer, kako su kazali, Crna Gora ne samo što je izgubila lidersku poziciju, nego je opterećuju i konstantne opomene iz EU porodice o neophodnosti očuvanja medija od političkog uticaja, konkretnih rezultata na polju vladavine prava, depolitizacije javnih službi i optimizacije državne administracije.

"Međutim, poruke EU u nedavno usvojenoj Strategiji proširenja za zemlje Zapadnog Balkana mnogo su oštrije i stoga je ovaj apel zadržao isti fon: ubrzajte procese, konsolidujte snage i radite na pročišćenju i proširenju puta ka EU, snažno se oslanjajući na sve društvene aktere, a pogotovo civilni sektor", kazali su iz GA.

Iz te NVO Markoviću su poručili da je podjednako važno raditi na snižavanju tenzija i stvaranju uslova za povratak cijele opozicije u Skupštinu.

"Kao osoba sa najvećom odgovornošću i uticajem, upravo od Vas imamo najveća očekivanja, da osim poziva na dijalog, učinite i konkretne poteze, poput reakcije na zloupotrebe na koje ukazuje opozicija i slične poteze koje bi drugoj strani pokazale iskrenost Vaših poziva na dijalog.Jedino u tim uslovima ćemo narednih godinu i po moći da se posvetimo konkretnim rezultatima u oblasti vladavine prava i ljudskih prava, i u konačnom zatvaranje poglavlja 23 i 24. Jedino na taj način možemo i očekivati uspješno okončanje procesa tranzicije društva u demokratsko.", navodi se u apelu koji je GA uputila premijeru.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније