Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 02. 2018. 13:19 >> 13:19
13

BEČIĆ TVRDI

"DIK sprovodi pravno nasilje"

Jučerašnja odluka Državne izborne komisije da nakon skoro mjesec dana od održavanja lokalnih izbora u Beranama poništi glasanje na pet biračkih mjesta i donese rješenje o ponavljanju izbora, predstavlja direktan atak na pravni poredak i osnovna demokratska načela, navodi Aleksa Bečić, predsjednik Demokratske Crne Gore, u otvorenom pismu ambasadama, nevladinim organizacijama, nezavisnim intelektualcima i političkim subjektima.

"Državna izborna komisija je umjesto u roku od 24 sata, kako joj Zakon imperativno nalaže, odluku donijela nakon više od 15 dana, sprovodeći klasično pravno nasilje i gazeći Ustav, zakone i izraženu volju građana na izborima." kaže predsjednik Demokrata Aleksa Bečić

On navodi da je Demokratska partija socijalista zvanično, u više navrata, odmah nakon završetka izbora u Beranama, priznala izborni poraz i konstatovala da su sa osvojenih 17 mandata u koaliciji sa SD-om i BS-om ostali manjina u budućem sazivu SO Berane, a da su opozicione partije sa državnog nivoa sa 18 mandata ostvarile većinu mandata i samim tim mogućnost da konstituišu vlast.

"Međutim, iako su nakon izbora javno priznali poraz, gospoda iz DPS-a su nakon nekoliko dana odlučila da podnesu prigovore, gle čuda, na postupanje njihovih predstavnika u radu biračkih odbora, iako su predstavnici DPS-a uredno potpisali sve zapisnike. Nijesu ni mogli postupiti drugačije, kada su i oni sami sprovodili izborne radnje na biračkom mjestu na koje nije bilo primjedbi i koje su kao takve verifikovane od svih ovlašćenih predstavnika."

Bečić objašnjava da je, nakon što je Opštinska izborna komisija odbila prigovore, Demokratska partija socijalista  podnijela prigovore Državnoj izbornoj komisiji. Iako je DIK po zakonu bio dužan da po prigovorima odluči najkasnije 12. februara, Državna izborna komisija je po prigovorima odlučivala tek 27. februara. Zdravstveno stanje predsjednika DIK-a ne može biti razlog za ovakvo gaženje pozitivinih propisa, imajući u vidu da je postojala zakonska mogućnost i obaveza da predsjednik DIK-a ovlasti bilo kog člana da predsjedava sjednicama u njegovom odsustvu.

"Međutim, to se nije desilo zato što u tom slučaju vladajuća većina ne bi imala potrebnu većinu za usvajanje prigovora. Jučerašnja sjednica DIK-a je potvrdila da se radilo o jasnoj namjeri DPS-a da na do sada najprljaviji način obesmili izborni proces, pretvorivši DIK u klasičnu partijsku filijalu koja postupa na način zbog kojeg se crveni svaki pošteni i slobodomisleći građanin Crne Gore."

Predsjednik Demokrata kaže da su oni upozoravali više puta u prethodnih nekoliko godina, a isto su činili i predstavnici međunarodne zajednice i nevladinog sektora, da je Državna izborna komisija jedna od najslabih tačaka u našem izbornom sistemu.

"Mislili smo zaista da gore od dosadašnjeg ne može, ali su nam članovi DIK-a iz reda vladajućih partija pokazali da za njih ne postoje granice u sili, bezakonju i antidemokratiji. Predstavnici opozicije u DIK-u nijesu sporili da ima osnova za ponavaljnje glasanja na jednom malom biračkom mjestu gdje je bila istovjetna pravna situacija kao u Petnjci i Ulcinju, ali su bili zaprepešćeni kada su vidjeli da članovi DIK-a iz vladajućih partija pognutih glava moraju relizovati partijski diktat i glasati za poništavanje glasanja na četiri preostala biračka mjesta, za šta nije postojalo bilo kakvog osnova, imajući u vidu zakonska rješenja i dosadašnju praksu DIK-a i Ustavnog suda u istim slučajevima. Upravo su zbog takvog pravnog nasilja, četiri člana DIK-a, uključujući i sekretara, napustili sjednicu ne želeći da daju legitimitet svojevrsnom pravnom nasilju."

Nakon ovakvog presedana, kaže Bečić, otvaraju se brojna pitanja. "Ko ima pravo da obesmišljava izborne procese i izraženu volju birača na izborima? Malo li je što pobjeđujemo DPS u ovako nedemokratskom ambijentu, nego još treba i da ponavljamo izbore dok ne kažu da su zadovoljni sa rezultatima? Da li zemlji kandidatu za članstvo u EU i članici NATO-a treba Državna izborna komisija u kojoj će generalna sekretarka Vlade Duška Markovića da diktira drugim članovima DIK-a kako će se izjasniti, često ih dovodeći do toga da se crvene i spuštaju glavu kada podižu ruku po partijskoj direktivi? Kako li će izgledati izborni proces na nekoliko biračkih mjesta kada DPS krene sa enormnim količinama novca, ucjenama, pritiscima i drugim njima dobro poznatim metodama? Je li to demokratija 21. vijeka?"

Na kraju, predsjednik Demokrata zaključuje: "Očito je da diktatoriski režim ulazi u posljednju fazu koja je uvijek, po pravilu, najbrutalnija i samim tim može biti veoma opasna. Zato pozivam političke činioce, predstavnike nevladinog sektora i međunarodne zajednice da reaguju, jer nastavak gaženja prava i demokratije od strane DPS-a može imati ozbiljne posledice po društvo u cjelini. Ovakvo postupanje je definitivno alarm za uzbunu svima koji misle dobro Crnoj Gori i njenim građanima."

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније