Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 03. 2018. 20:41 >> 23:38
2

OSTAVKE NIJESU ČESTE

Funkcija podrazumijeva odgovornost

Posljednjih dana u regionu, a juče u Sjedinjenim Državama i Slovačkoj, aktuelne su ostavke visokih državnih funkcionera. U Crnoj Gori ostavke nijesu česte. No, ako se ipak svojevoljno povuku, novo radno mjesto im bude nerijetko i bolje. Javni funkcioneri moraju biti svjesni moralne i političke odgovornosti svojih funkcija, ocjenjuju iz nevladinog sektora.

Nakon ostavke ministra Aleksandra Andrije Pejovića, sa mjesta državne sekretarke u Ministarstvu evropskih poslova povukla se i Marina Vujačić. Kako je u Vladu ušla na poziv Pejovića, Vujačić je smatrala da nakon njegovog odlaska ni njoj nije tamo mjesto.

"Nije bilo ni dileme ni razmišljanja da li to treba uraditi ili ne. Meni je to bilo podrazumijevajuće, prosto bih se osjećala loše da sam u toj situaciji ja ostala na tom mjestu, bez javnog odgovora, na način na koji sam to uradila", kaže Vujačić za TVCG.

Gotovo da ne prođe ni jedna radna sedmica da u Crnoj Gori neki državni funkcioner ne bude pozvan da podnese ostavku, a dešava se da prođu i godine bez vijesti da se neko odrekao funkcije.

"Političari i kada podnesu ostavke usljed velikih skandala koji se dese za njihovog mandata pređu na druge pozicije sličnog ranga ili čak pod povoljnijim uslovima gdje obavljaju posao za drzavu", kaže Ajša Hadžibegović iz Građanske alijanse.

Podsjetimo, Miodrag Radunović je u novembru 2014. podnio ostavku na mjesto ministra zdravlja zbog slučaja bjelopoljskih beba.

"Ovdje je najmanje bitan ministar. Pogotovo ministar koji nije imao dileme da kakav god da je bio poslije ovoga ministar više ne može biti", saošpštio je tada Radunović u Dnevniku TVCG.

Ministar više nije bio, ali Radunović je nakon ostavke imenovan za savjetnika premijera.

Nakon tragedije na Bioču 2006, i Andrija Lompar iz moralnih razloga podnosi ostavku na mjesto ministra saobraćaja. U sljedećoj Vladi Lompar je opet pokrivao isti resor.

"Ono što vidimo u Crnoj Gori ne mogu nazvati dobrim ukusom. Ne možete ponuditi ostavku i sljedeci mandat prihvatiti istu poziciju kao da nema drugih kadrova koji bi to mogli da rade. Ne možete ni ponuditi ostavku smatrajući da radite sve po zakonu i ako moralna odgovornost postoji", ističe Ajša Hadžibegović.

No, najgore su ipak ostavke koje se nisu ni dogodile. Tu je slučaj bivse ministarke nauke Sanje Vlahović, koja se oglušila o zahtjeve iz civilnog sektora i opozicije da podnese ostavku zbog utemeljenih optužbi da je krivotvorila naučni rad. Ona je danas ambasadorka Crne Gore u Rimu.

"Kod nas imamo situacije zamjene službenih tablica, zloupotreba službenih vozila. Nekažnjavanjem javnih poslanika po bilo kom osnovu stvara se slika da su iznad zakona u nekim aspektima, umjesto primjerenog ponašanja koje bi postavilo standard", ocijenila je Hadžibegović.

Nakon našeg iskustva iznenadi potez slovačkog ministra kulture koji kaže ne može mirno da sjedi u fotelji kad zna da je ubijen novinar.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније