Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

04. 03. 2018. 08:09 >> 08:35
21

GEORGIEV ZA PORTAL

Đukanović i Vučić po volji EU i SAD

Politike koje vode Milo Đukanović i Aleksandar Vučić trenutno odgovaraju zvaničnom Briselu i Vašingtonu, iako često ne služe razvoju demokratije u Crnoj Gori i Srbiji, kaže za Portal RTCG Slobodan Georgiev, novinar Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN).

"Oni vjerovatno ispunjavaju neke, da kažem, naloge, koji se od njih traže i za to imaju podršku“, navodi Georgiev.

Dodaje da su njihove politike ponekad na unutrašnjem planu loše i ne služe razvoju demokratije.

„Vjerujem da to strance na ovom nivou mnogo ne zanima. Mislim da oni vole da imaju jake lidere, koji mogu navodno sve da kontrolišu unutar svoje zemlje, da se ne bi ispadalo sa kursa i to je dovoljan razlog da ih podrže i da budu dalje na vlasti. To što unutar tih zemalja možda demokratija odumire, nije njihov problem, to je više problem za nas, da vidimo kako ćemo se mi sa tim izboriti da li ćemo na to pristati ili ćemo tražiti neku vrstu promjene“, navodi Georgiev.

Opozicija djeluje izgubljeno

Komentarišući stanje u crnogorskoj opoziciji, Georgiev kaže da mu, kada to posmatra sa strane, izgleda dosta dramatično.

„Možete vi svašta zamjeriti DPS-u i Đukanoviću, ali ta ekipa koja im je suprotstavljena izgleda poprilično izgubljeno, a možda je to i zbog toga što su toliko puta gubili iz raznih razloga. Ne izgleda uopšte kao da postoji neka opcija da se formira neki snažan opozicioni glas koji bi bio crnogorski na prvom mjestu. Ovako uvijek postoji neka sumnja da je to neka inicijativa koja dolazi sa neke druge strane iz Srbije“, navodi Georgiev.

Slično se kaže dešava i u Srbiji, gdje su bivši radikali, promijenili odijelo i postali Naprednjaci i preko noći postali veliki evro-fanatici.

„Oni su na neki način oteli politiku koju je sadašnja opozicija godinama zastupala, mislim prvenstveno na Demokratsku stranku, koja je jedina u tom opozicionom bloku ozbiljna partija. Na neki način opoziciji u Srbiji se desilo ono što se u Crnoj Gori desilo Liberalnom savezu i Slavku Peroviću, kada im je vlast “kidnapovala” politiku, i nakon toga nekako se izgubio razlog njihovog postojanja“, smatra Georgiev.


Navodi da je sada u Srbiji, politička situacija, veoma čudna, jer je najveći euro-fanatik Vučić, do juče bio najveći protivnik EU.

“To nam je, što nam je. Neće doći nikakva sila sa strane koja će to promijeniti dok se unutar Srbije ili Crne Gore ne formira neka zdrava alternativa. Ni stranci nemaju šta da podrže, tako da se oni drže ovih koji su najjači“, navodi Georgiev.

U Crnoj Gori mediji bolji, odluke hrabrije

Govoreći o stanju u medijima, Georgiev kaže da se situacija u Srbiji pogoršala, jer aktuelna vlast ne dozvoljava da se čuje i druga strana.

“Oni su tako podijelili društvo da vi ili radite za njih ili ste njihovi neprijatelji. Oni ne vide medije kao društvenu instituciju koja ima svoje mjesto”, ističe naš sagovornik.

Smatra da je stanje u crnogorskim medijima bolje nego u Srbiji. “Crna Gora je odmakla više u EU integracijama, Crna Gora je članica NATO-a, što u mnogo čemu mijenja stvari, što možda ljudi u Crnoj Gori i ne vide. To vam je kao kad ne vidiš da stariš, ne vidiš svakog dana da ti dijete raste. To možda za ljude u Crnoj Gori ne izgleda tako, ali Crna Gora je i po ekonomskim parametrima dosta dalje od Srbije”, naveo je Georgiev.

On kaže i da je rukovodstvo Crne Gore bilo hrabro u nekim odlukama, poput otklona od Miloševićeve politike, obnove samostalnosti, puta ka EU i NATO-u.

“Ja mislim da je činjenica da je Crna Gora ušla u NATO, neka vrsta garancije da je ova mala država obezbijeđena i sklonjena od nekih velikih sukoba, što mislim da je dobro za vaše građane”, zaključio je Georgiev.

Georgiev je jedan od predavača na projektu "Činjenice su važne! objektivno i inovativno novinarstvo za EU", koji realizuju Radio-televizija Crne Gore (RTCG), Ul Info i Centar za građansko obrazovanje (CGO), uz finansijsku pomoć Evropske unije (EU).

Maja Lalić Burzanović

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније