Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

07. 03. 2018. 12:13 >> 12:10
8

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ

DIK da omogući provjeru potpisa podrške

Državna izborna komisija (DIK) mora omogućiti građanima da provjere da li je njihovo ime zloupotrijebljeno i nalazi li se na listi potpisa podrške bilo kojem predsjedničkom kandidatu, smatraju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).


Izvršna direktorica te nevladine organizacije, Vanja Ćalović Marković, smatra da je situacija po pitanju prikupljanje potpisa podrške za predsjedničku kandidaturu dramatična.

"Izuzetno je zabrinjavajuće da DIK uopšte ne provjerava autentičnost potpisa", kazala je Ćalović Marković agenciji Mina.

Ona je podsjetila da je MANS i ranije predlagao da se građanima omogući neka vrsta aplikacije na sajtu DIK-a, kako bi svako mogao da provjeri da li je njegov potpis na listama onih koji su navodno podržali predsjedniče kandidate.

Prema riječima Ćalović Marković, i ranije je bilo slučajeva da građani nijesu znali da se njihovi potpisi nalaze na tim listama, zbog čega je bilo dosta optužbi da se ta dokumentacija falsifikuje.

"Minimum koji DIK treba da uradi je to da omogući da svaki građanin može da provjeri da li je njegovo ime zloupotrijebljeno, i da ima mogućnost da vidi da li se nalazi na listi bilo kojeg predsjedničkog kandidata", istakla je Ćalović Marković.

U suprotnom, kako je navela, izborni sistem postaće toliko porozan i omogućavaće zloupotrebu državnih fondova.

"Jer, svako ko prođe proceduru i bude prihvaćen kao kandidat, ima pravo na dio sredstava iz državnog budžeta«, dodala je Ćalović Marković.

Komentarišući situaciju u DIK-u, ona je ocijenila da posljednja odluka koja se odnosi na Berane pokazuje da se radi o partijskoj komisiji, tijelu koje odluke donosi na osnovu instrukcija koje dobija od političkih partija, a ne na osnovu prava i zanona.

"Vidjeli smo na djelu klasičnu samovolju predsjednika DIK-a, koja je dovela do toga da se nekoliko sedmica nakon održanih izbora oni ponavljaju na nekoliko biračkih mjesta, iako su zakonom propisani rokovi za odlučivanje izuzetno kratki i odavno su istekli", navela je Ćalović Marković.

Ona je upozorila da bi ponavljanje slične situacije na na predsjedničkim ili lokalnim izborima u Podgorici, moglo da dovede do duboke političke krize.

"Zato što to suštinski znači da onaj ko ima većinu u DIK-u može da ponavlja izbore na biračkim mjestima sve dok ne bude zadovoljan rezultatom", pojasnila je Ćalović Marković.

Postupanje DIK-a se, kako je kazala, ne može ni na koji način predvidjeti, čak ni kada su u pitanju rokovi u kojima bi morali da donesu odluke.

Ćalović Marković je podsjetila da su rokovi za odlučivanje, kad su u pitanju prijave vezane za izbore, 24 ili maksimalno 48 sati.


Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније