Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

07. 03. 2018. 12:22 >> 14:22
2

ŽENSKI PARLAMENT

"Sve izraženija svijest o važnosti uloge žena"

U Crnoj Gori su ostvareni mjerljivi rezultati u razumijevanju uloge žena u političkom životu, naročito u zakonodavnoj grani vlasti, ocijenio je predsjednik parlamenta Ivan Brajović.

On je kazao da Skupština, u susret Osmom martu, osmi put organizuje zasijedanje Ženskog parlamenta.

"Velika pažnja značajnog broja učesnika na ovom, kao i na prethodnim zasijedanjima, pokazuje da je Crna Gora država koja sa pravom pretenduje da postane dio razvijenih evropskih demokratija jer, postoji sve izraženija društvena svijest o važnosti unaprjeđenja položaja i uloge žena", naveo je Brajović.

On je rekao da, kao predsjednik Skupštine, ima odgovornost da, zajedno sa koleginicama i kolegama poslanicima, direktno doprinosi stvaranju zakonskih pretpostavki kojima se na dugoročan način brine o ljudskim pravima, među kojima prava žena zauzimaju istaknuto mjesto.

"Isto tako, kao socijaldemokrata, imam još veću odgovornost da pokrećem pitanja koja tretiraju prava pojedinacau društvu, posebno svih kategorija kojima su ta prava na neki način uskraćena, odnosno onima koji se osjećaju ugroženim", dodao je Brajović.

On je rekao da je pređen dug put od tradicionalne uloge žena u staroj Crnoj Gori, koju su tada definisali duboko ukorijenjeni patrijarhalni stavovi.

Treba, kako je naveo, istaći značajne promjene i ostvarene mjerljive rezultate u razumijevanju uloge žena u političkom životu u Crnoj Gori.

"Naročito u zakonodavnoj grani vlasti, imajući u vidu da se politika kod nas dugo tretirala kao pretežno muško zanimanje", kazao je Brajović.

On je podsjetio da je posljednjim izmjenama izbornog zakonodavstva osigurana mogućnost da se učešće žena u zakonodavnoj vlasti poveća, uključujući i normu da odbornicu i poslanicu koja podnese ostavku isključivo mijenja sljedeća kandidatkinja sa liste.

"Tako u radu ovog saziva Skupštine učestvuje 19 poslanica, odnosno 23,45 odsto od ukupnog broja, što predstavlja značajan pomak u odnosu na sastav prethodnog saziva gdje je bilo samo 14 poslanica", naveo je Brajović.

Prema njegovim riječima, Radna grupa za implementaciju preporuka OEBS-a posebnu pažnju je posvetila izmjenama izbornog zakonodavstva u dijelu povećanja minimuma zastupljenosti žena na listama, kao i u pogledu rasporeda na njima.

"Predloženim zakonskim rješenjem, svaki treći kandidat na listi mora biti žena", precizirao je Brajović.

On je podsjetio da je za usvajanje Zakona o izboru odbornika i poslanika potrebno dvije trećine svih poslanika.

"Ostaje da sačekamo da i opozicija prepozna interes i svoju odgovornost po ovom pitanju", kazao je Brajović.

On je kazao da je uvjeren da cnogorsko društvo ima potencijala i snage za dalje promjene.

"Ovi procesi su takvi, i nije ih lako njositi. Uvažene dame, na tom putu ja sam vaš saveznik", poručio je Brajović.

Predsjednica odbora za rodnu ravnopravnost, Nada Drobnjak, ocijenila je da u Crnoj Gori treba još mnogo toga uraditi da bi se moglo govoriti o stvarnoj ravnopravnosti žena i muškaraca.

"Iz današnje perspektive, teško je prihvatiti činjenicu da su žene prije samo 100 godina bile obespravljene, i da se njihov uticaj osjećao samo u privatnoj sferi", kazala je Drobnjak.

Kako je navela, danas, kada se govori o dostignućima i izazovima na putu ostvarivanja ženskih ljudskih prava, "moramo se zahvaliti pretkinjama na njihovom zalaganju i dostignućima".

"Na nama je da nastavimo tim putem kako bi naše nasljednice imale bolji osnov za razvoji angažman", kzala je Drobnjak.

Potrebno je, smatra Drobnjak, konstatovati dostignuća i postaviti nove ciljeve, govoriti o pravima ranjivih, o daljoj potrebi ekonomskih i političkih osnaživanja, o selektivnim abortusima u Crnoj Gori, i podići glas protiv nasilja nad ženama i u porodici.

Ona je kazala da je Odboru za rodnu ravnopravnost važan Ženski parlament, jer žele da vrate suštinu Osmom martu, "koji je vremenom bio podlegao komercijalizaciji, pa se sveo na poklanjenje cvijeća ženama".

"Osmi mart slavi borbu žena za ravnopravnost, i zato mi na sjednici Ženskog parlamenta upravo to i radimo, i radićemo ubuduće", zaključila je Drobnjak.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније