Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

13. 03. 2018. 07:39 >> 07:37
2

PODRŠKA KANDIDATIMA

Za falsifikovanje potpisa kazne do 2.000 eura

Veb aplikacija potpisi.dik.co.me putem koje, ukucavanjem svog matičnog broja, građani mogu da provjere da li su njihovi lični podaci zloupotrijebljeni za podršku nekome od predsjedničkih kandidata, dostupna je od juče popodne.

"Građani mogu da provjere jesu li ili nijesu potpisali nečiju kandidaturu. To je jako bitno", rekao je za Pobjedu sekretar DIK-a Veljo Čađenović.

On je objasnio da Zakon o izboru odbornika i poslanika dozvoljava da građanin može da podrži samo jednu izbornu listu, odnosno kandidaturu.

"Čak je, po članu 116 Zakona, kažnjivo ako građanin potpiše za više od jednog kandidata. U tom slučaju kazne iznose od 500 do 2.000 eura", rekao je Čađenović.

Prema njegovim riječima, nije propisano ko pokreće postupak, ali, kako je kazao, vjerovatno onaj čiji je potpis zloupotrijebljen.

"DIK nema zakonski osnov da to radi", rekao je Čađenović.

CDT je, nakon pokretanja veb aplikacije potpisi.dik.co.me, dobio informacije od nekoliko građana koji sumnjaju da su im zloupotrijebljeni podaci za podršku predsjedničkim kandidatima

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније