Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

22. 03. 2018. 19:45   >>  22:53 35

ZA PROMOCIJU INTERESA

Bajdenu Orden crnogorske velike zvijezde

Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović, uručio je u Vašingtonu odlikovanja bivšem potpredsjedniku SAD-a Džozefu Bajdenu, senatoru Džonu Mekejnu i kongresmenu Majku Tarneru.

Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović je u ime predsjednika Filipa Vujanovića, u biblioteci Američkog kongresa uručio jedno od najviših crnogorskih odlikovanja – Orden crnogorske velike zvijezde, bivšem potpredsjedniku Bajdenu za njegov doprinos unapređenju bilateralnih odnosa dvije zemlje, te međunarodnog položaja i ugleda Crne Gore, naročito za pomoć Crnoj Gori da postane članica NATO.

Bajden je nakon uručenja odlikovanja rekao da mu je čast što je dobio crnogorski orden, uz podsjećenje da je za Balkan zainteresovan, još otkad je bio senator.

Rekao je da bez pune integracije Jugoistočne Evrope neće biti kompletna bezbjednost ni Evrope ni SAD. Istakao je da je za članstvo Crne Gore u NATO bila potrebna izuzetna fizička i moralna hrabrost, i odlučnost i posvećenost ne samo lidera, već i građana.

Rekao je da su građani Crne Gore članstvom u NATO izabrali slobodu, da su izabrali demokratske reforme, i da je Crna Gora sada kao članica NATO prvi put u istoriji demokratska, slobodna i bezbjedna.

Dodao je da SAD treba da nastave da podržavaju Crnu Goru, da nastave da obezbjeđuju sigurnost i prosperitet Crne Gore. Dodao je da predstoje izazovi, odnosno predsjednički izbori, uz opasku da Kremlj uvijek ima druge ideje.

Orden crnogorske zastave prvog reda, dodijeljen je i senatoru Mekejnu, koji zbog bolesti nije mogao da prisustvuje današnjoj ceremoniji, kao i kongresmenu Majku Tarneru koji je imao veliki doprinosu u crnogorskom članstvu u NATO.

Tarner je rekao da je članstvo Crne Gore važno, ne samo jer je strateški važna zemlja i saveznik SAD, već zato što je Crna Gora simbol politike otvorenih vrata NATO.

I crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i ambasador Nebojša Kaluđerović ponovili su da je ovo izuzetno značajan događaj, da je značajno što su odlikovanja dodijeljena trojici Amerikanaca, za koje kažu da su doprinijeli razvoju bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Glas Amerike/TVCG

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније