Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 03. 2018. 07:30 >> 07:28
15

TUŽBE PROTIV DRŽAVE

Plaši li Vlada državne službenike?

Vlada Crne Gore, objavljivanjem spiska službenika koji su tužili državu, želi da zaustavi nasrtaje na državni novac, a ne da zaplaši bilo koga. To tvrde predstavnici Vlade, dok predstavnici sindikata smatraju da se radi o zabrinjavajućem potezu izvršne vlasti i da niko od starješina organa, koji su i najodgovorniji za tužbe, neće odgovarati.

Crna Gora gubi milione eura na sudske troškove u sporovima koje vode zaposleni u državnim organima, zbog neplaćanja prekovremenih, noćnih, prazničnih sati, toplih obroka. Za te troškove se od 2014. izdvajalo i više od 20 miliona eura godišnje.

Šef Vladine službe za odnose s javnošću, Srđan Kusovac, kazao je da su državni službenici samo jedna strana, a njihove starješine koje su dozvolile da do toga dođe druga strana priče.

"Ovdje nema nikakvog obračuna sa službenicima, Vlada je samo učinila javnim spisak", rekao je Kusovac u emisiji "Okvir" RTCG.

Utvrdiće se odgovornost onih koji su dozvolili da do toga dođe, ali, kako tvrdi Kusovac, to se nije moglo uraditi dok, u skladu sa propisima, Vlada nije objavila spisak. Tvrdi da je ta priča sada pokrenuta, jer je izvještaj sada došao na red.

Ovo treba posmatrati u kontekstu finansijskog uređenja države, navodi on, a ne zastrašivanja bilo koga.

"Objavljeno je sada jer smo počeli i ovaj tabu da otvaramo. Ne možete sjedjeti cijeli dan u kafiću, a onda tužiti poslodavca što vam nije odredio vrijeme za pauzu. A ukoliko se u sudskom postupku utvrdi da je starješina odgovoran, on će naravno i odgovarati", rekao je Kusovac.

On je poručio da Vlada, ovim postupkom, brani nasrtaje na državni novac. Tvrdi da ima slučajeva kada su podizane tužbe u ime zaposlenih koji to nijesu znali.

Vlada želi da smanji troškove, da ne dolazi do postupaka i da i starješine i službenici imaju povišen stepen odgovornosti, zaključio je Kusovac.

Predrag Spasojević, predstavnik Sindikata uprave i pravosuđa, ocijenio je da Kusovac mora da brani neodbranjivo. Tvrdi da se u Upravi policije na zaposlene vrši pritisak da ne tuže državu.

"Radi se o zabrinjavajućem odnosu zaposlenih prema državi. Stupa novi zakon o zastarijevanju potraživanja i ovdje se radi o tome da žele da zaplaše zaposlene da slučajno ne traže ono što im pripada, dok zakon ne stupi na snagu u junu", rekao je Spasojević.

On je uvjeren da niko od starješina neće odgovarati za propuste.

"Nijesu samo odgovorni starješine državnih organa, nego i neke druge institucije. Čak i sudovi nijesu najrevnosniji, neke stvari su mogle da se riješe mnogo brže", ocijenio je Spasojević.

On je pozvao sve zaposlene koji smatraju da su im neka prava zakinuta da tuže državu, da bi se vidjelo ko je u pravu. 

Za Spasojevića nema narušavanje etike u tuženju države, kao što to tvrde u Vladi. Sindikat će, kako je najavio, organizovati konferenciju svih strukovnih sindikata, na kojoj će se, ukoliko bude potrebe, odlučiti o generalnom štrajku svih zaposlenih u državnom sektoru.

Predsjednik Advokatske komore, Zdravko Begović, ocijenio je moraju snositi odgovornost svi oni koji su doprinijeli da država izgubi milione eura u radnim sporovima sa zaposlenima u javnoj administraciji.

"Dozvoljavam mogućnost da je bilo advokatskih zloupotreba, ali sve ovo je posljedica odgovornosti starješina državnih organa. Ja jesam za to da se stane na put besomučnom trošenju državnog novca, ali se mora utvrditi i odgovornost onih koji su doveli do ovoga, i profesionalna i, da ne kažem, krivična. Imamo državne organe čija je to nadlažnost", rekao je Begović.

I za analitičara i bivšeg ministra Borisa Marića objavljivanje spiska je nepotreban potez i jasan vid pritisaka na zaposlene u državnoj upravi. Vlada je, kaže on, krenula sa kraja priče.

"Vlada treba da povuče ovaj spisak jer je proizveo pogrešan efekat, da se izvini zaposlenim službenicima i težište odgovornosti prebači gdje treba u državnim organima - na rukovodioce i njihove prve saradnike", kaže Marić i dodaje da problem traje decenijama.

"Ako država stalno ponavlja greške, nikakvim represivnim mjerama neće spasiti sebe od već gotove štete i to jeste problem", ocijenio je Marić i dodao de se funkcionerima mnogo bolje isplaćuju potraživanja nego službenicima.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније