Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 03. 2018. 07:27 >> 07:24
16

IZ IZBORA U IZBORE

Birački spisak i dalje veliki problem

Neočišćeni birački spisak je jedan od najvećih problema i u ovom izbornom procesu, kao i u nekoliko ranijih, ocijenili su sagovornici emisije "Replika" RTCG.

Predstavnik Državne izborne komisije iz Demokratskog fronta, Veljo Čađenović, kazao je da su birački spisak naslijedili i da u DIK-u smatraju da nije dovoljno očišćen.

"Dokle god se sa saglasnošću svih partija ne krene u čišćenje biračkog spiska, da se tačno zna koliko nas ima sa pravom glasa, uvijek će biti problema", ocijenio je Čađenović. On tvrdi da, preko aplikacije DIK-a, nije moglo doći do manipulacije biračkim spiskom.

"Aplikacija je došla sada, smatramo da nije kasno, da je valjao birački spisak ne bi je ni bilo.", rekao je Čađenović. 

Predstavnik Agencije za slobodan pristup informacijama, Radenko Lacmanović, kazao je da u Zakonu u biračkom spisku prepoznaju na pogodno tlo za probleme i da su, još od 2013. upozoravali da se "može desiti ono što imamo ovih dana, odnosno zloupotrebu potpisa građana".

"Birački spisak je bio dostupan brojnim subjektima, učesnicima izbornog procesa i ne samo njima sa svim našim ličnim podacima. Iako tada nijesu uvažili naše sugestije, mi imamo konkretne preporuke kako da ovaj problem riješimo", ocijenio je Lacmanović.

On smatra da demokratske zemlje nemaju problema sa ovakvim biračkim spiskom. Tvrdi i da za aplikaciju DIK-a nije postojao zakonski osnov.

Predstavnik Centra za demokratsku tranziciju, Milica Kovačević, kazala je da se problemi ponavljaju već nekoliko godina, ali i da će ta NVO nastaviti da insistira na unaprjeđenju ponašanja nadležnih institucija. Za to do sada, kako navodi, nije bilo političke volje.

"Mi nikad nijesmo vidjeli suštinsku volju da se ove krupne stvari promijene. Imali smo 2013. i 2014. opoziciju u parlamentu, pa ipak ništa od ovih krupnih stvari kao što je depolitizacija izborne administracije, ili druge stvari nije moglo da prođe, jer nije bilo političke volje", ocijenila je Kovačević. 

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, Vanja Ćalović Marković, ocijenila je da je Demokratska partija socijalista sama i saglasno svojim interesima i potrebama tumačila preporuke OEBS-a.

"I to na jedan vrlo izvitoperen način, na način koji je smanjio mogućnost kontrole izbornog procesa. Prvenstveno mislim na izmjene zakona o biračkom spisku, pri čemu nijesu bili voljni da te izmjene dovedu do kraja i obezbijede izmjene svih onih pratećih zakona koji bi zaista omogućili da birački spisak bude čist", kazala je Ćalović Marković i dodala da DPS nije htio da primjeni pozitivno iskustvo iz Hrvatske po tom pitanju.

Ona je ocijenila da, u ovom trenutku, jedino Ministarstvo unutrašnjih poslova zna šta se nalazi u biračkom spisku, što je veliki korak unazad.

"Koji nas je doveo u situaciju da mi ne znamo ko može da glasa na izborima i šta se dešava između dva izborna perioda", poručila je Ćalović Marković. Ona tvrdi da su, zbog objavljivanja aplikacije, ugroženi mnogi građani koji su dali potpis podrške nekom od opozicionih predsjedničkih kandidata.

Načelnik u Agenciji za sprječavanje korupcije, Duško Drakić, navodi da je ASK spremna za izbornu kampanju.

Samo tri predsjednička kandidata, odnosno politička subjekta, su otvorila žiro račun, a već je prošlo 60 dana izbora, naglašava Drakić i dodaje da ASK vrši kontrole, u skladu sa zakonom.

"U ova tri mjeseca imamo 143 izvještaja političkih subjekata, imamo preko 12 hiljada izvještaja organa vlasti. Nije to mala količina podataka koja se dostavlja Agenciji, ali je bitno da se oni objavljuju javno i da Agencija vrši kontrolu po propisima. Organi vlasti su do sada ispunili sve obaveze", kazao je Drakić.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније