Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

20. 03. 2018. 15:22   >>  15:23 3

REAGOVANJE MUP-A

Birački spisak ažuran i tačan

Birački spisak koji vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova ažurira se redovno i podaci u njemu su tačni, saopšteno je iz tog resora.

Iz MUP-a poručuju da nijesu tačne tvrdnje izmijete u emisiji “Replika”, Javnog servisa, a koje se dnose na to da birački spisak nije dobar jer nije očišćen, što je u emisiji iznio član Državne izborne komisije Veljo Čađenović, a potvrdila Milica Kovačević iz CDT-a.

“Napominjemo da se birački spisak formira na osnovu podataka iz registra prebivališta, registra crnogorskih državljana, i matičnih registara rođenih i umrlih i da se upravni postupci u navedenim registrima vode isključivo na zahtjev stranke, što znači da su sve promjene koje se reflektuju u birački spisak iz ovih registra izvršene na zahtjev birača”, poručuju iz MUP-a.

Navode i da MUP birače o svakoj nastaloj promjeni u biračkom spisku obavještava pisanim putem.

“Imajući u vidu zakonska ovlaščenja Ministarstva unutrašnjih poslova u dijelu nadležnosti vođenja biračkog spiska, čudi činjenica da uređivački tim pomenute emisije, ni u samoj pripremi, a ni realizaciji, nije konsultovao niti tražio podatke od državnog organa, te je na taj način javnost ostala uskraćena za tačne i pravovremene informacije. Smatramo da bi eventualnim učešćem predstavnika MUP-a, ili samim konsultovanjem i traženjem informacija od ovog državnog organa, javnost imala priliku da stekne bolji uvid u način vođenja biračkog spiska”, stoji u reagovanju MUP-a.

Ističu da su do sada pravo na uvid u birački spisak i sve promjene koje se dešavaju u biračkom spisku ostvarili Državna izborna komisija, šest parlamentarnih partija, kao i jedna NVO koja je ovlašćena da prati predsjedničke izbore.

Nijedan od tih subjekata, kako poručuju iz MUP-a, do sada nije podnio niti jednu primjedbu Ministarstvu unutrašnjih poslova na račun tačnosti biračkog spiska.

“Ovom prilikom podsjećamo da je u cilju pune implementacije izbornog zakonodavstva u dijelu nadležnosti MUP-a, u minulom periodu preduzeto niz aktivnosti, koje se odnose kako na unapređenje sistema kroz uvođenje platforme www.biraci.me, putem koje građanin može provjeriti činjenicu upisa u birački spisak i mjesto na kojem glasa i podnijeti zahtjev za promjenu adrese prebivališta, kao i kroz nabavku AFIS sistema koji služi za pretraživanje i upoređivanje otisaka prstiju kroz elektronsku bazu podataka”, zaključuje se u reagovanju MUP-a.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније