Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

23. 03. 2018. 07:36   >>  10:09 19

DARMANOVIĆ PORUČIO

Pamtimo doprinos SAD za CG u NATO

Ceremonija dodele odlikovanja bila je prilika da Crna Gora pokaže da pamti i poštuje doprinos, koji su tri Amerikanca na najvišim položajima u svojoj zemlji dali da Crna Gora postane članica NATO-a, kazao je šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović.

Podsjećamo, Darmanović je juče u Vašingtonu uručio odlikovanja bivšem potpredsjedniku SAD-a Džozefu Bajdenu, senatoru Džonu Mekejnu i kongresmenu Majku Tarneru.

"Bez prijatelja iz ovako velike i vodeće zemlje NATO-a Crna Gora to ne bi mogla da postigne. U ime naših odnosa i savezničkih odnosa mi smo smatrali svojim dugom i obavezom da ukažemo na ovu činjenicu i da je na neki način valorizujemo", rekao je Darmanović.

Bajden je nakon uručenja odlikovanja rekao da mu je čast što je dobio crnogorski orden, uz podsjećenje da je za Balkan zainteresovan, još otkad je bio senator.

Rekao je da bez pune integracije Jugoistočne Evrope neće biti kompletna bezbjednost ni Evrope ni SAD. Istakao je da je za članstvo Crne Gore u NATO bila potrebna izuzetna fizička i moralna hrabrost, i odlučnost i posvećenost ne samo lidera, već i građana.

Orden crnogorske zastave prvog reda, dodijeljen je i senatoru Mekejnu, koji zbog bolesti nije mogao da prisustvuje današnjoj ceremoniji, kao i kongresmenu Majku Tarneru koji je imao veliki doprinosu u crnogorskom članstvu u NATO.

Tarner je rekao da je članstvo Crne Gore važno, ne samo jer je strateški važna zemlja i saveznik SAD, već zato što je Crna Gora simbol politike otvorenih vrata NATO.

 

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније