Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

03. 04. 2018. 14:00 >> 19:20
18

O RUSKIM DIPLOMATAMA

Darmanović: Solidarni sa NATO i EU

Protjerivanjem ruskog diplomate Crna Gora je pokazala solidarnost sa NATO i EU saveznicima, saopštio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On je tokom posjete Bugarskoj, podsjetio da je Crna Gora zbog slučaja Skripalj, protjerala ruskog diplomatu i uskratila saglasnost za djelovanje počasnom konzulu Ruske Federacije, dok je Moskva odgovorila istom mjerom.

Darmanović je poručio da je Crna Gora u tom slučaju odlučila da prati politiku EU.

On je kazao da je Crna Gora u oktobru 2016. bila žrtva napada Rusije, u slučaju pokušaja terorizma.

Darmanović je naveo da su nam saveznici tada dali podršku, da bi saznali šta se dešava i da bi pokazali svijetu šta se desilo.

"Sada je bilo vrijeme da pokažemo istu solidarnost. Mi smo naše članstvo u NATO-u i buduće članstvo u EU shvatili ozbiljno i vjerujemo da trebamo da branimo zajedničke vrijednosti. Naravno, niko ne želi da se sukobljava sa Rusijom, pogotovo ne male države kao Crna Gora, to nije igra, želimo dobre odnose sa svima uključujući i Rusiju, ali mi u svakoj situaciji branimo pravo da biramo naš put", zaključio je Darmanović.

Govoreći o slučaju Skripalj, šef diplomatije je naveo da je upotreba hemijskog oružja u suverenoj državi, opasno kršenje međunarodnih propisa.

"To je bio udar na građane jedne suverene države i prvi slučaj upotrebe hemijskog oružja u jednoj evropskoj državi od Drugog svjetskog rata", kazao je Darmanović.

On je naveo i da je u slučaju Skripalj odgovornost na strani Rusije.

"Nismo ni dobili prave odgovore kako se to desilo i zato su saveznici odgovorili tako masovno. Za Crnu Goru bilo je normalno da reaguje zajedno sa saveznicima", naveo je Darmanović.

Ministarka vanjskih poslova Bugarske Ekatarina Zaharijeva kazala je da ta država za sada neće protjerivati ruske diplomate. 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније