Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

07. 04. 2018. 23:25 >> 23:26
5

URA SMATRA

"Romi nijesu integrisani koliko treba"

Na procesu integracije Roma u crnogorsko društvo nije urađeno koliko treba, a za male pomake su zaslužne većim dijelom NVO i strane misije u Crnoj Gori koji tretiraju problem Romske zajednice, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA pvodom 8.aprila, Dana Roma.

„Vladine politike su dale malo rezultata, uostalom kao i na svim drugim poljima u zemlji. Velika većina Roma i dalje živi u krajnje nehumanim uslovima za život u kojima dominira opšte siromaštvo. Mnogi od njih i dalje nemaju mogućnost da djecu šalju u školu, da se zaposle i nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti“, ističu u pokretu URA.

Tvrde i da je diskriminacija i dalje najveći problem sa kojima se Romi suočavaju.

„Počevši od toga da gotovo svi Romi žive u getoiziranim djelovima crnogorskih gradova u trošnim kućama koje služe samo toliko da bi se imao krov nad glavom. Veliki problem Roma je i taj da bi se prehranili i preživjeli natjerani su da ulaze u nelegalne kriminalne radnje“, naglasili su iz URE.

Oni dodaju da Vlada gotovo ništa nije uradila na emancipaciji samih Roma ali i građana Crne Gore koji prema ovoj zajednici i dalje imaju predrasude.

„Nije urađen nijedan sistematski projekat koji bi za rezultat imao to da Romi budu zastupljeniji u društvu, da ih ima više na mjestima odlučivanja, da ih ima u državnoj upravi i administraciji. Romi i dalje ne znaju kako ostvarivati njihova prava u crnogorskom društvu, pa su često i zloupotrebljeni i to najčešće u predizborne svrhe u korist vladajućeg DPS-a. Sve su to problemi koje čekaju Rome ali i crnogorsko društvo i sa kojima se mora izaći na kraj ukoliko želimo da budemo nalik svim drugim evropskim razvijenim zemljama“, saopšteno je iz URE.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније