Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

11. 04. 2018. 17:57   >>  17:56

EU INTEGRACIJE

Iskustvo Malte značajno za Crnu Goru

Mediteransko nasljeđe koje u velikoj mjeri dijelimo uz obostranu želju i interes da se bilateralna saradnja dalje razvija u okvirima integrisane Evrope nastaviće da definišu prijateljske odnose Crne Gore i Malte, ocijenio je danas u Valeti ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

U okviru zvanične posjete Malti armanović je razgovarao sa ministrom vanjskih poslova i promocije trgovine Republike Malte Karmelom Abelom, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kako se navodi, u fokusu razgovora, pored sadržajnih bilateralnih odnosa, bio je i evropski put Crne Gore. Darmanović je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Malte našim reformskim i integracionim procesima i aktivnoj ulozi u promociji evropske perspektive Zapadnog Balkana.

"Podrška prijateljskih zemalja, uz nedavnu poruku Evropske komisije da politika proširenja ostaje prioritet i da će se vrjednovati individualni napredak svake od zemalja, važan su podsticaj državama regiona na putu prema punopravnom članstvu u EU", kazao je Darmanović, ukazavši na važnost saradnje u kontekstu prenošenja malteških iskustava u različitim segmentima pregovaračkog procesa.

Malteški ministar je istakao da će Malta nastaviti da pruža punu podršku Crnoj Gori, te da je važno da fokus bude na kvalitetu sprovođenja reformi, ocijenivši da, na liniji do sada ostvarenih rezultata, Crna Gora stoji čvrsto na poziciji lidera u regionu.

"Konstatovano je da postoji potencijal za intezivniju saradnju dvije države u brojnim oblastima, posebno energetici, turizmu, poljoprivredi, zdravstvu i obrazovanju", kazali su iz MVP.

Darmanović je u Valeti razgovarao i sa predsjednikom Parlamenta Republike Malte Anđelom Faruđom.

"Tokom sastanka je ocijenjeno da sveukupno dobrim bilateralnim odnosima doprinosi i sve intenzivnija parlamentarna saradnja te da treba raditi na snažnijem institucionalnom povezivanju i prenosu iskustava na planu legislative, imajući u vidu da je proces integracije pravne tekovine Evropske unije u nacionalno zakonodavstvo posebno izazovan za male administracije", navodi se u saopštenju.

Faruđa je izrazio zadovoljstvo što je nedavno u crnogorskom parlamentu formirana grupa prijateljstva sa Republikom Maltom istakavši da vjeruje da će i aktivnosti u tom formatu dodatno pospješiti dalji razvoj bilateralnih odnosa.

Darmanović je u Valeti razgovarao i sa minstrom energetike i vodoprivrede Republike Malte Džoom Micijem.

"Sagovornici su pozdravili uspješnu realizaciju projekta izgradnje vjetroelektrane - lokalitet Možura sa kompanijom „Enemalta“, uz ocjenu da ova investicija predstavlja podstrek za nova ulaganja i jačanje saradnje u drugim oblastima", kazali su iz MVP.

Šef crnogorske diplomatije se tokom posjete Malti susreo i sa predsjednikom Odbora za vanjske i evropske poslove Parlamenta Edvardom Zamitom Luisom.

"Na sastanku je ocijenjeno da jačanje parlamentarne dimenzije bilateralnih odnosa može pomoći Crnoj Gori u finalnoj fazi procesa pridruživanja EU, koje zahtijeva značajno unaprjeđenje funkcionalnosti i efikasnosti državne administracije". piše u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније