Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 04. 2018. 09:23   >>  21:22 1

EK O CG

"Napredak na papiru, u praksi zaostajanje"

Nacrt izvještaja o napretku Crne Gore ka Evropskoj uniji biće predstavljen sjutra u Strazburu. Za Crnu Goru u izvještaju je navedeno da "ima napretka na papiru, a u praksi zaostaje", navodi Radio Slobodna Evropa.

Makedonija će od Evropske komisije (EK) naredne sedmice dobiti preporuku za otvaranje pristupnih pregovora i pozitivne ocjene za vladu Zorana Zaeva, objavio je danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

Navodi se da su dopisnici RSE iz Brisela imali uvid u izvještaj koji će biti objavljen 17. aprila u Strazburu, u kojem se ocjenjuje da kritične tačke za sve zemlje Zapadnog Balkana ostaju one povezane s vladavinom prava, organizovanim kriminalom i korupcijom.

Evropska komisija će ponovo preporučiti otvaranje pristupnih pregovora s Makedonijom, a u novom izvještaju Brisel je "jasno prepoznao političku volju za napredak".

U izvještaju za Makedoniju se, prema RSE, upozorava da "šteta koja je pravljena godinama ne može da se sredi preko noći", ali i da je zemlja prevazišla duboku političku krizu i da su strukturne reforme dug proces koji može da potraje.

Makedonija trenutno ima uslovnu preporuku, koju je Evropska komisija dala u jeku političke krize.

U tom nacrtu izvještaja navodi se da je za dalji napredak Makedonije od odlučujućeg značaja zadržavanje i produbljivanje procesa donošenja hitnih reformskih prioriteta.

"Ovogodišnji šampion" će, navodi RSE, biti Albanija, koja će dobiti preporuku za otvaranje pristupnih pregovora, a za Kosovo će se u izvještaju potencirati da su započete reforme usporene razvlačenjem izbornog procesa.

Za Crnu Goru je navedeno da "ima napretka na papiru, a da u praksi zaostaje", a usporavanje reformi je konstatovano i za BiH. Srbiji će biti preporučeno da do EU može stići reformama i dijalogom, navodi RSE na makedonskom jeziku.

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće i danas u Luksemburgu o Zapadnom Balkanu, uoči sjutrašnjeg objavljivanja novog godišnjeg izvještaja o napretku zemalja tog regiona u evrointegracijama.

Ministri će ponoviti svoju "posvećenost olakšavanju dijaloga Srbije i Kosova" o normalizaciji odnosa i razmotriti bezbjednosna pitanja u regionu, prenosi EU Obzerver pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Prema tim izvorima, na sastanku bi moglo biti riječi i o tome kako da se riješi pitanje predstavljanja Kosova u deklaraciji Samita EU - Zapadni Balkan koji će se održati u maju u Sofiji, imajući u vidu da Kosovo nije priznalo pet članica EU.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније