Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

17. 04. 2018. 07:42   >>  18. 04. 2018. 09:16

EVROPSKA KOMISIJA

Danas Izvještaj o napretku

Evropska komisija danas će u Strazburu predstaviti Izvještaj o napretku za zemlje Zapadnog Balkana.

Predsjednik Evropske delegacije u Crnoj Gori Aivo Orav danas popodne taj će dokument uručiti i potpredsjedniku Vlade Zoranu Pažinu.

Radio Slobodna Evropa imao je uvid u dokument. Naveli su da u Crnoj Gori nema vidljivog i značajnog praktičnog uticaja reformi u polju vladavine prava, iako je zemlja napredovala u legalnom i institucionalom okviru, ocenjuje se u dokumentu EK.

Izveštaj o Crnoj Gori ocjenjuje da nema napretka o pitanju slobode izražavanja. Crna Gora je otvorila već 30 poglavlja u pristupnim pregovorima i privremeno zatvorila tri. Međutim, prema nalazima EK, sveobuhvatni pravni sistem treba da pokaže više rezultata.

"Napredak u poglavljima vladavine prava, demonstriran opipljivim rezultatima, naročito u jačanju slobode izražavanja i medija, kao i dokazi u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, pranja novca i trgovine ljudima, utvrdiće sveukupan tempo pristupnih pregovora", stoji u nacrtu izvještaja o Crnoj Gori.

Osvrćući se na izbore koji su održani 2016. godine, u izveštaju se navodi da je malo učinjeno u sudskim postupcima oko izbornih neregularnosti. Stoga se od podgoričkih vlasti traži da se angažuju kako bi se konsolidovalo povjerenje u izborni okvir. Povratak političke debate u parlamentu je odgovornost svih partija, poručuje se u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније