Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

17. 04. 2018. 17:48 >> 09:17
4

PAŽIN I ORAV

Izvještaj ohrabrenje, potreban dalji napredak

Izvještaj o napretku Evropske komisije (EK) za zemlje Zapadnog Balkana, koji je danas predstavljen u Briselu, ohrabrenje je za Vladu, ali i čitavo crnogorsko društvo jer, kako je naglašeno, daje jasne pokazatelje u pogledu ostvarenih rezultata.

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav i potpredsjednik Vlade Zoran Pažin ocijenili su da Izvještaj predstavlja i jednu vrstu akcionog plana obaveza u narednom periodu, kako bi Crna Gora brže napredovala ka Evropskoj uniji.

"To što smo lideri integracija je podsticaj, ali i odgovornost da dostignemo sve potrebne standarde i potvrdimo stav naših partnera iz Brisela. Ovaj izvještaj, kao i prethodni, neka je vrsta kontinuiteta napredovanja Crne Gore ka članstvu u EU što je naš prioritet", saopštio je Pažin na konferenciji za medije.

On je kazao da je Izvještaj objektivan, pouzdan i jasan presjek svih oblasti u kojima je Crna Gora napredovala u prethodnom periodu i jasan pokazatelj u kojima je potreban napredak.

Naglasio je da je ključno pitanje iz oblasti vladavine prava, koja je preduslov za napredak u svim ostalim oblastima.

"Trideset otvorenih poglavlja i tri privremeno zatvorena su rezultat koji zaslužuje uvažavanje ali u narednom periodu obaveze će biti sve zahtjevnije. Treba dodati spremnost naših institucija da se otvore preostala tri poglavlja kao i da se zatvore Poglavlja 7 (intelektualna svojina) i 10 (informaciono društvo i mediji)", poručio je Pažin.

"Kada je u pitanju pravosuđe, bilježi se određen napredak ali se ukazuje na izazove u finansijskim istragama, u oblasti pranja novca", rekao je Pažin i dodao da se bilježi napredak u sprečavanju prodaje narkotika i krijumčarenja ljudi.

"Izazov će biti u oblasti finansijskih istraga i privremeno i trajno oduzimanje imovine stečene kriminalom, pranja novca i oblasti trgovine ljudima", naveo je potpredsjednik Vlade.

Što se tiče vanjske politike, kako je naveo, EK konstatuje korektan stav Crne Gore kada je riječ o razvijanju dobrosusjetskih odnosa.

"Konstatuje se da Crna Gora prati politiku EU. Može se reći da već dijelimo te evropske vrijednosti", kazao je Pažin, dodajući da dobar progres bilježimo u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i u oblasti kontorole hrane.

Ubrzan ekonomski rast u prethodnoj godini nije osto nezapažen od strane Evropske komisije.

"Primijećeni su rezultati kada je u pitanju finansijska konsolidacija", kazao je Pažin.

 

Orav: Potrebna sveoubuvatna izborna reforma

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav uručio je potpredsjedniku Vlade Zoranu Pažinu Izvještaj o Crnoj Gori.

Orav je objasnio da Izvještaj pokriva period od oktobra 2016. godine do februara ove godine i da njime nijesu obuhvaćeni predsjednički izbori koji su u Crnoj Gori održani u nedjelju.

"Međutim, u Izvještaju je naglašeno da potreba sveobuhvatna i opsežna izborna reforma", saopštio je Orav.

Što se političkih kriterijuma, period koji je obuhvaćen Izvještajem EK bio je u sijenci bojkota opozicije.

"Vraćanje dijaloga u parlamenta odgovornost je svih političkih aktera", poručio je Orav.

Naveo je da postoji potreba za većom transparentnošću javne uprave.

"Dobar napredak reforme javne uprave ali je potrebna jaka politička volja za depolitizaciju i optimiziciju javne uprave", istakao je ambasador EU.

On je kazao da je ostvaren napredak u pravosuđu, ali da je potrebo u potpunosti implementirati zakone. Orav je istakao da, uprkos određenom napretku koji je ostvaren, borba potiv korupcije izaziva zabrinutost, i poručio da institucije moraju da pokažu proaktivniji stav.

"Treba da se pozabavite izazovima vezano za kredibilitet, nezavisnost i određivanje priorteta u Agenciji za spječavanje korupcije", poručio je Orav.

U borbi protiv organizovanog kriminala, postoji bilans rezultata u oblasti krijumčarenje migranata i borbe protiv trgovine narkotika.

"Kad je posrijedi sloboda izražavanja, nije ostvaren napredak. Nema rezultata u istragama oko starih slučajava nasilja nad novinarima. Nedavna politika miješanja u AEM i Javni servis su pitanja za zabrinutost", naglasio je Orav.

"Ovi izvještaji su kritični kako bi se zemlje Zapadnog Balkana najbolje pripremile za EU", zaključio je on.

Uvjereni da će rad ASK biti bolji

Na pitanje novinara da li je ASK radila dobro u protekle dvije godine, Pažin je ukazao na „kratko pamćenje“, jer, kako je rekao, nije davno bilo kad je konstatovan pomak u radu ASK-a.

"Sad imamo jednu vrstu zabrinutosti zbog rada ASK. Treba konstatovati i pomake, ali ne bježati od pitanja koja ukazuju da je rad Agencije moguće učiniti boljim", rekao je Pažin dodajući da je uvjeren da će ASK pokazati proaktivni pristup i da će to dati rezultate.

Orav je kazao da je borba protiv korupcije složeno pitanje svuda u svijetu i da je ASK relativno mlada institucija, kojoj treba vremena da počne da radi savršeno.

"Identifikovali smo nekoliko pitanja gdje jasno vidimo prostor za poboljšanje i siguran sam da će to ASK ozbiljno shvatiti", naglasio je Orav.

Upitan da prokomentariše utvrđivanje odgovornosti sudija i tužilaca, Pažin je rekao da kao član Sudskog savjeta nije inicirao postupke o utvrđivanju odgovornosti.

"Ohrabrujem Sudski savjet i disciplinske organe da se suočavaju sa propustima u radu sudija, posebno onih koji se mogu tumačiti kao izraz loše namjere ili nedostatka profesionalizma i znanja", rekao je Pažin.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније