Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

17. 04. 2018. 20:52 >> 20:56
2

ĐUROVIĆ O IZVJEŠTAJU

EK navela šta treba da radimo

U Izvještaju o napretku Evropske komisije za zemlje Zapadnog Balkana tačno je notirano šta treba da se uradi u oblastima u kojem progres nije ostvaren, kazala je profesorica i bivša ministrica evropskih integracija Gordana Đurović. Period koji obuhvata izvještaj je nešto duži, tako da je bilo više prostora za dublje analize.

U izvještaju koji je predstavljen danas u Briselu, ocijenjeno je da su od svih zemalja kandidata najveći napredak ostvarile Crna Gora i Srbija, te da je neophodno nastaviti reforme.

"Jako mi je bilo drago što nema termina "zarobljena država" iz Strategije EU za Zapadni Balkan. Terminologija je znatno umjerenija, diplomatskija, progres je izmjeren i i tačno je notirano šta treba da se uradi", kazala je Đurović gostujući u Dnevniku TVCG.

Izvještaj pokriva period od oktobra 2016. godine do februara ove godine.

"Period koji obuhvata izvještaj je nešto duži, tako da je bilo više prostora za dublje analize", navela je Đurović.

Što se tiče statistike, kako je navela, pravosuđe ima rezultate koji su mjerljivi, ali nema tako značajnog progresa u odnosu na postavljene ciljeve koji su dati kroz Akcione planove.

"Slično je i sa borbom protiv organizovanog kriminala. U borbi protiv korupcije u posljednih godinu i po dana administrativni kapaciteti su ojačani, legislativa je unaprijeđena, i tu je ocjena više", kazala je Đurović.

Istakla je da su rezultati su dobri i za reformu javne uprave, gdje smo takođe dobili bolju ocjenu.

"Dobar progres se registruje i na unapređenju efikasnosti javne uprave i na putu ka racionalizaciji. To je ustvari najbolja ocjena u zoni političkih kriterijuma. Različite su ocjene po pojedinim oblastima ali dosta se očekuje od racionalizacije javne uprave, ne da bi Crna Gora imala manju administraciju nego da bi ona bila efikasnija", navle ja Đurović.

Navela je i da su slične ocjene i kada je riječ o ekonomiji, ističući ocjene za funkcionlano tržišnu ekonomiju i za konkurentnost. "Važno je jačanje našeg izvoza, upravljanje našim dugom i javnim finansijama što ponavlja Evopska unija".

"Kada govorimo o poglavljima, istaknuto je da najviše napora treba da ulažemo u obastima javnih nabavki, državne pomoći i životne sredine, ali da imamo dosta oblasti u kojima smo ostvarili solidne rezultate i u kojima ćemo imati bržu dinamiku zatvaranja poglalja", kazala je Đurović.

U Poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, kazala je Đurović, postoje inicijalni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala, ali nema dovoljno značanih rezultata.

"Završna mjerila u toj oblasti očekujemo sljedeće godine, a predstoje nam najmanje četiri radne godine da bi se proces okončao", navela je profesorica Ekonomskog fakulteta.

Sloboda medija biće pod budnom pažnjom

U Izvještaju EK ponovo nema pomaka u oblasti slobode medija. Navedena je zabrinutost zbog političkog miješanja u rad Javnog servisa.

"Terminologija je ista što se tiče svih šest zemlja, što nam ne ide u prlog, ali govori o kompleksnosti problema u našim polarizovanim društvima, pa samim polarizovanoj medijskoj sceni, te nedovljno jasnoj nadležnosti regulatora, odnosno snazi etičkoj kodeksa koji se treba jedinstveno primjenjivati prema svim medijima", ocijenila je Đurović.

Kazala je da svi želimo nezavisan finansijski i uređivački Javni servis, koji neće samo predstavljati politiku, bilo koju stranu, nego servis svih građana.

"Evropska komisija je sa razlogom dosta detaljno analizirala i unapređenje zakonodavstva i zaštitu medijski sloboda. Mislim da će ova oblast biti pod budnom pažnjom i dalje i za očekivati je da će EU pomagati u tom procesu", dodala je Đurović.

NVO: I dalje fale rezultati

Izvještaj o napretku Evropske komisije nije iznenadio predstavnike nevladinog sektora. Kažu da je realno napisan i da su nam kroz njega ukazali na probleme koje moramo u narednih godinu i po da otklonimo.

"Ono što sam ja mogao da zapazim to je da Crna Gora je završila zakonodavnu priču i da mora da ima konkretne rezultate posebno kada je vladavina prava u pitanju. Tu prije svega mislim na oblast organizovanog kriminala, pranja novca, korupcije. Dakle, to su oblasti gdje i dalje fale rezultati", kazao je Zoran Vujičić iz Građanske alijanse (GA).

Ana Nenezić iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) istala je da su prvi put ukazuje na problem u radu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

"Navodi se da treba ukazati pažnju na ono što je njen segment rada i njena nezavisnost. Kada govorimo o pravosuđu, takođe imamo ograničen napredak. Ukazuje se na najproblematičnije oblasti, a kada je u pitanju sloboda izražavanja da nemamo nikakvog napretka u toj oblasti", kaže Nenezić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније