Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

19. 04. 2018. 11:40   >>  20. 04. 2018. 09:09 29

ĐUKANOVIĆ - MOGERINI

"Crna Gora - regionalni igrač"

Predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini naglasila je da se Crna Gora potvrdila kao regionalni igrač, doprinoseći njegovoj stabilnosti i kroz proces demarkacije granice sa Kosovom.

Novoizabrani predsjednik Crne Gore i predsjednik Demokratska partija socijalista (DPS) Milo Đukanović razgovarao je sa predstavnicom Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini u Tivtu, koja u okviru posjete regionu boravi u kratkoj posjeti Crnoj Gori, saopštio je DPS.

Mogerini je istakla da joj je posebno drago što dolazi nakon usvajanja paketa o proširenju u Briselu i Izvještaja u kojem se prepoznaje i dobar rad Crne Gore.

On je zahvalio Mogerini na njenoj riješenosti da tome procesu da svoj doprinos i u uslovima prisutnih nedoumica u Evropskoj uniji.

"Rezultati izbora potvrda su odlučnosti crnogorskog društva da nastavi putem evropskog razvoja, što je najbolja garancija da ćemo postati dio evropskog društva", rekao je Đukanović.

Đukanović i Mogerini su se saglasili i oko značaja daljeg sprovođenja unutrašnjih reformi u Crnoj Gori u svim oblastima prepoznatim u Izvještaju o napretku, što će podstaći njen dalji napredak u pregovaračkom procesu.

"Posebno je važno što Vlada Crne Gore već ima program postupanja u oblastima koje su apostrofirane u izvještaju EK", ocijenio je Đukanović.

Mogerini je između ostalog naglasila da se Crna Gora potvrdila kao regionalni igrač, doprinoseći njegovoj stabilnosti i kroz proces demarkacije granice sa Kosovom, i pozdravila dobar odnos koji ima sa svim susjedima.

"Radujem se saradnji sa Đukanovićem na svim pitanjima od značaja za evropsku perspektivu Crne Gore i Zapadnog Balkana, respektujući njegov ugled i uticaj u regionu", rekla je Mogerini.

Đukanović je posebno pozdravio odluku Evropske komisije o otvaranju pregovora sa Albanijom i Makedonijom, što je krucijalno važno za Zapadni Balkan.

"Podstrek da u Crnoj Gori i Srbiji nastavimo sa ispunjavanjem obaveza, a za BIH i Kosovo da istraju u svojim evropskim opredjeljenjima", kazao je Đukanović.

On je podvukao da je i od izuzetne važnosti za budućnost regiona da se održi dijalog Beograda i Prištine.

"Ništa bolje ne možemo uraditi za zemlje Zapadnog Balkana, niti dati bolji doprinos Evropi, od njegove evropeizacije", istakao je Đukanović.

Mogerini čestitala pobjedu i pozvala Đukanovića u Brisel

Mogerini je na početku istakla da joj pričinjava posebno zadovoljstvo što je prvi međunarodni zvaničnik koji dolazi u Crnu Goru nakon predsjedničkih izbora, i što je u prilici da lično čestita pobjedu predsjedniku Đukanoviću. 

Đukanović je zahvalio na čestitki i konstatovao da ga raduje odlučnost i posvećenost Evropske komisije da zadrži otvorenost za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. 

Mogerini je predložila Đukanoviću da nakon inauguracije njegova prva posjeta bude Briselu, što je prihvaćeno sa zadovoljstvom.

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније