Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

F.Rakonjac/B.Višnjić

19. 04. 2018. 14:28   >>  20:43 9

MOGERINI U TIVTU

Nema razloga za prekid pregovora

Predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini ocijenila je danas da nema razloga za prekid pregovora o pristupanju s našom zemljom, jer se ta klauzula aktivira kada nema napretka, ili dolazi do nazadovanja u pregovorima, "što definitivno nije slučaj u pregovorima s Crnom Gorom".

 

"Za Evropsku uniju, ne samo medijske slobode, već i rad NVO i civilnog društva su izuzetno važni. Važni su toliko da se sadrže i informacije od predstavnika civilnog društva  u našem Izvještaju o napretku. Važno je i da u ocjenu napretka u pregovorima uključimo sve te stavke. Što se tiče zahtjeva za aktiviranje klauzule, može da se aktivira kada nema napretka, ili dolazi do nazadovanja, što definitivno nije slučaj u našim pregovorima s Crnom Gorom", istakla je Mogerini na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerom Duškom Markovićem.

Ona je kazala da Crna Gora ima sjajnu regionalnu ulogu, te da je zauzela mudar stav u ohrabrenju drugih zemalja regiona.

"Nedavno ste iskazali mudrost i osjećaj za državništvo tako što ste finalizovali sve što je neophodno u smislu rješavanja pitanja demarkacije granice s Kosovom", poručila je Mogerini.

Ona je naglasila da su vrata Unije otvorena za Crnu Goru, te da se pregovori odvijaju dobro. 

"Put ka pristupanju je jasno označen u Izvještaju koji smo u četvrtak usvojili i u Strategiji iz februara. Konstatovali smo napredak, koji je detaljno razložen, naročito u oblasti javne uprave i ekonomije. Radujemo se i napretku u drugim oblastima. Ponegdje smo vidjeli nešto sporije aktivnosti, negdje nedostatak aktivnosti, ali bavimo se svim ovim pitanjima gdje ima potrebe za daljim radom i napretkom, kao što su vladavina prava, sloboda medija, to su neka pitanja koja su pocrtana u izvještaju i premijer je već iskazao spremnost da radi na tome", objasnila je predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku.

"Uvjerena sam da će se Crna Gora pozabaviti pitanjima u kojima je manji napredak"

Istakla je da je s Markovićem razgovarala o koracima koje treba preduzeti kako bi se riješile oblasti gdje je manje uočljiv napredak.

"Jasno je koje su to oblasti, analiza je veoma transparentna. Uvjerena sam od strane premijera da će se pozabaviti pitanjima pocrtanim u izvještaju", poručila je Mogerini.

Osvrnula se i na ukidanja Ministarstva za evropske poslove, kazavši da svaka zemlja ima drugi sistem organizacije pregovaračkog tima.

"Za nas je vrlo važno da postoji jedan cjelishodni pristup Vlade koji se odražava u političkoj volji, posvećenosti, odgovarajućem političkom impulsu s najvišeg nivoa, odlučnom djelovanju u transformisanju zemlje, kako bi se one pridružile EU", objasnila je predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku.

Politička debata da se vrati u parlament

Mogerini je rekla da vjeruje da je izuzetno važno da se politička debata sa svim političkim snagama vrati u Parlament. 

"Mislimo da se može i treba naći rješenje za trenutni parlamentarni bojkot, naročito kroz konstruktivni dijalog u kome učestvuju svi politički akteri. Za mene je važno da pocrtam važnost koju pridajemo tom pitanju", istakla je ona.

Pouzdana uloga CG u vanjskoj politici

Predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku je pohvalila izuzetno pouzdanu ulogu koju je Crna Gora odigrala u oblasti vanjske i politike bezbjednosti.

"Vaše politike su u tom domenu usklađene s našim i to pokazuje da razmišljamo jednako. U ovim turbulentnim vremenima to je izuzetno važno", istakla je.

Marković: Vjerujem da ćemo u 2018. otvoriti tri nova poglavlja

Premijer Duško Marković je kazao da je Crna Gora kroz Izvještaj u napretku ocijenjena kao zemlja koja dobro napreduje na putu evropske integracije, da je ostvaren novi napredak, ali da su konstatovani i novi nedostaci na kojima se mora raditi.

"Te slabosti smo sami uočili i održali smo sjednicu Vlade početkom godine, na kojoj smo usvojili Dinamički plan, kako da te nedostatke kvalitetnije rješavamo i odgovornije pristupamo izazovima i vjerujem da će takav pristup i nakon ovog izvještaja obezbijediti da u 2018. otvorimo tri preostala poglavlja, ispunimo privremena mjerila za poglavlja 23 i 24 i na taj način stvorimo ključnu pretpostavku da uđemo u fazu pregovaračkog procesa koja podrazumijeva zatvaranje poglavlja i stvaranja pretpostavki za ubrzanu i kvalitetnu sveobuhvatnu reformu u Crnoj Gori", objasnio je predsjednik Vlade.

 

Marković je naglasio da Vlada ima mehanizam  da odgovori na izazovima koje proizilaze iz ocjena posljednjeg izvještaja.

"Izvještaj cijenim kao objektivan i precizan. Mi smo u ovom procesu partneri, uočavamo prepreke i definišemo mehanizme kako na njih da odgovorimo", poručio je premijer.

Obaveza Vlade i društva da obezbijedi pravnu sigurnost

On je istakao da je pitanje vladavine prava ključno za ekonomski i svaki drugi napredak Crne Gore.

"Crna Gora je danas investiciono veoma otvorena zemlja, imamo veliko investiciono interesovanje, moramo da obezbijedimo pravnu sigurnost za sve koji stvaraju i ulažu u nju. To je obaveza Vlade i cijelog društva i Vlada će uraditi sve da sljedeći izvještaj bude s s manje poruka u smislu konstatovanja nedostataka", kazao je premijer.

Završna faza definisanja nove pregovaračke infrastrukture

Predsjednik Vlade je objasnio da smo u završnoj fazi normativnog definisanja nove pregovaračke infrastrukture.

"Ona će vjerovatno ići u pravcu konstituisanja kancelarije za pregovore, s glavnim pregovaračem u kabinetu premijera. Vjerujem da će to biti najkvalitetniji odgovor", rekao je on.

"Zahtjev za prekid pregovora implicira politički obojen stav"

Premijer se osvrnuo i na zahtjev dijela NVO sektora, koji je tražio da se aktivira tzv. klauzula balansa, koja podrazumijeva zastoj pregovora s Evropskom unijom. On je negirao da je četiri NVO nazvao neprijateljskim, ali je ostao pri ranije izrečenom stavu da je taj njihov čin “pakostan i neprihvatljiv”. 

"Nijedan građanin Crne  Gore, nijedan predstavnik institucije, javnog i političkog života ne mogu i ne trebaju tražiti da se zemlja zaustavi u procesu koji donosi progres i veći kvalitet života. To je urađeno tri dana prije izbornog procesa, što implicira politički obojen stav", kazao je Marković. 

On je napomenuo da Vlada želi kvalitetan dijalog s NVO sektorom, "posebno s dijelom koji ima potencijal i kvalitet".

"Nažalost, ovih nekoliko NVO imaju i kvalitet i potencijal, a odlučili su se na takav potez. Da nijesu bili u pravu, pokazao je i Izvještaj o napretku", poručio je predsjednik Vlade.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније