Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 04. 2018. 19:20 >> 19:20

RADOVIĆ OCIJENIO

Izvještaj EK dao jasne smjernice

Izvještaj Evropske komisije, kao i oni prethodni, evidentirao je rezultate Crne Gore u procesu pristupanja i dao jasne smjernice s ciljem uspješnog zaokruživanja procesa reformi i pripreme države za buduće članstvo, ocijenio je sekretar Ministarstva evropskih poslova Miodrag Radović.

On je kazao da je ovogodišnji izvještaj rezultat uobičajene detaljne analize Evropske komisije u kom su prepoznati dosadašnji napori na putu dubinskih reformi, ali je i ukazano da predstoji nastavak rada na savladavanju prepoznatih izazova.

"Kako su i samo evropski zvaničnici, prilikom predstavljanja Izvještaja poručili, ovim dokumentom se još jednom potvrđuje da će tempo pristupanja i dalje zavisiti od individualnog napretka i kvaliteta reformi, kao i da će svaki uspjeh biti nagrađen“, rekao je Radović agenciji MINA.

Kako je kazao, Crna Gora je, nakon šest godina vođenja pristupnih pregovora, uspješno realizovala jednu veoma zahtjevnu dionicu evropskog puta.

„U narednoj fazi nas očekuje finalizacija započetih procesa. Upravo su dosadašnji rezultati, koje je evidentirao i Izvještaj EK, pokazatelj čvrste odlučnosti da se proces pristupanja EU dovede do kraja i kvalitetno, ali i transformativne moći procesa evropske integracije i unutrašnjeg sazrijevanja našeg društva“, dodao je Radović.

Kao i ranijih godina, kako je naveo, smjernice i preporuke EK su predmet pune pažnje Vlade i služe kao orijentir za dalje sveobuhvatne reforme s ciljem, ne samo napredovanja prema članstvu u EU nego, prije svega, za unapređenje kvaliteta života crnogorskih građana.

„U oblasti vladavine prava smo dostigli umjerenu spremnost za članstvo i određeni napredak od prethodnog izvještaja. Kroz kontinuirano sprovođenje privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24, nastavili smo da ispunjavamo obaveze iz vladavine prava“, rekao je Radović.

Prema njegovim riječima, preporuke EK su na temelju onoga što je i Vlada prepoznala i na čemu svi resori u kontinuitetu i predano rade.

To, kako je rekao, potvrđuje činjenica da smo godišnjim i trogodišnjim programom rada Vlade i Programom pristupanja Crne Gore EU definisali našu mapu puta s ciljem ispunjavanja preuzetih obaveza, od kojih je najveći dio planiran tokom ove i sljedeće godine. „Dakle, i prije samog objavljivanja Izvještaja, nadležne institucije su već bile preduzele konkretne aktivnosti u cilju potpunog usklađivanja s evropskim standardima“.

„Nastavićemo s jačanjem kapaciteta za poboljšanje bilansa rezultata na svim poljima – kako u pravosuđu, tako i u oblasti ljudskih prava i zaštita manjina borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije, slobodi izražavanja“, naveo je Radović.

On je saopštio da je, u dijelu ekonomskih kriterijuma, EK ocijenila da je ojačana makroekonomska i fiskalna stabilnost, i ukazala na potrebu rješenja visokog javnog duga.

Prema njegovim riječima, prepoznat je pozitivan efekat paketa mjera fiskalne konsolidacije za 2017, kao i projekcije koje se odnose na ostvarivanje suficita javnih finansija i uspostavljanje opadajućeg trenda rasta javnog duga od 2020.

„Kad je riječ o pregovaračkim poglavljima, ocijenjeno je da je tokom 12 mjeseci postignut napredak u poglavjlima 6, 9, 13, 17 i 26, dok je u pogledu spremnosti za članstvo, napredak napravljen u poglavljima 6, 15 i 18. Naše očekivanje je da ćemo, na temelju dosadašnjeg rada, biti u prilici da do kraja ove godine otvorimo i preostala tri pregovaračka poglavlja, i krenemo dinamičnije u proces njihovog zatvaranja“, zaključio je Radović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније