Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 04. 2018. 22:00   >>  21. 04. 2018. 09:25 16

IZVJEŠTAJ SAD O CG

Problemi brutalnost policije, korupcija...

Vršilac dužnosti državnog sekretara SAD Džon Saliven predstavio je sinoć izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu.

U dijelu izvještaja o Crnoj Gori, navodi se da su među najznačajnijim problemima upotreba sile od strane policije i zatvorskih čuvara da dobiju priznanje krivice i informacije od zatvorenika, nedostatak sudske nezavisnosti, određena ograničenja slobode medija, korupcija, između ostalog i u agencijama za sprovođenje zakona i sudovima, nasilje protiv pripadnika LGBT zajednice i izvještaji o prinudnom i dječijem radu.

Nekažnjivot je, kako navodi Državni sekretarijat, i dalje problem, s obzirom na to da vlada nije kaznila zvaničnike odgovorne za kršenje ljudskih prava.

Podsjeća se i na ocjene OEBS-a da su izbori, održani u oktobru 2016. godine, održani u atmosferi političke konkurencije, a da su se osnovne slobode uglavnom poštovale.

Takođe se navodi da je 14 osoba, među kojima i lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, optuženi za pokušaj nasilnog zbacivanja vlade da bi proglasili izbornu pobjedu DF-a i spriječili Crnu Goru da se pridruži NATO-u.

Najveći problemi, kada je riječ o ljudskim pravima u Srbiji su, kako se navodi, nedostatak nezavisnosti u pravosuđu, korupcija, miješanje u privatnost, trgovina ljudima i nasilje protiv pripadnika LGBT zajednice.

Ocjenjuje se i da je pravni okvir za odštetu žrtava kršenja ljudskih prava, počinjenih tokom 1990-tih - neadekvatan, a da tužioci za ratne zločine nijesu postigli veliki napredak u tim slučajevima.

Kada je riječ o stanju ljudskih prava na Kosovu, izdvajaju se napadi na novinare, nasilje nad raseljenima, pripadnicima etničkih manjina i LGBT zajednice, rasprostranjena korupcija u vladi, te nedostatak nezavisnosti u pravosuđu.

Prema izvještaju Stejt departmenta ljudska prava najviše se krše u Siriji, Mjanmaru, Sjevernoj Koreji, Kini, Iranu, Turskoj i Rusiji.

"Ruska vlada nastavlja da guši različita mišljenja i civilno društvo, čak dok i vrši invaziju na svoje susjede i podriva suverenitet zapadnih država. Ponovo pozivamo Rusiju da okonča brutalnu okupaciju ukrajinskog poluostrva Krim, da zaustavi kršenja prava od strane proruskih snaga u regionu Donbas i da riješi pitanje nekažnjivosti za kršenje ljudskih prava u Čečeniji", poručio je Saliven.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније